Chybí nám dvě miliardy korun, říká náměstek hejtmana

28. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Proč se rozhodl středočeský hejtman odvolat všechny ředitele nemocnic? Co bude dál? Odpovídá náměstek Josef Kantůrek...


Proč se rozhodl středočeský hejtman odvolat všechny ředitele nemocnic? Co bude dál? Středočeským listům odpovídal náměstek Josef Kantůrek.

Proč se středočeští radní rozhodli odvolat ředitele nemocnic?

„Především je nutné zdůraznit, že došlo ke změně vlastnictví zdravotnických zařízení převodem ze státu na kraj. Při diskusi v radě kraje jsme došli k závěru, že odvolání ředitelů bude plošné. Od samého počátku totiž musí managementy nemocnic pochopit, že situace je vážná a rada Středočeského kraje je vinou státu postavena před složitý úkol provést restrukturalizaci zdravotnictví ve středních Čechách.

Musíme mít jistotu, že noví ředitelé, vzešli z výběrového řízení, a nevylučujeme, ze to mohou byt i ti dosavadní, uspějí-li v konkurzech, budou lidé na svých místech. Ze budou respektovat nové vize zdravotnictví v kraji a budou je plně podporovat.

V jakém stavu kraj nemocnice od státu přebral?

Od června loňského roku jsme začali mapovat situaci. Přestože jsme neměli detailní přístup ke všem materiálům, zjistili jsme, že dluhy nemocnic výrazně mstou. Jedná se především o nesplacené pohledávky z let minulých, o dluhy na nakup léků a zdravotnického materiálu a rovněž za sankce finančních úřadu nebo vratký přeplatků zdravotních pojišťoven.

V současné době odhadujeme zadluženost nemocnic v řádu půl miliardy korun. Pokud bychom hovořili o investicích, pak chybí ještě další jeden a pul miliardy.

Kde vidíte hlavní důvody tohoto krizového stavu?

Hlavním důvodem je výsledek působeni úhradového mechanismu podle unikátního rodného čísla. Vedle legislativní a technické nepřehlednosti, rozdílných regulačních opatření a výše úhrad podle právní formy poskytovatele (nemocniční a privátní ambulantní a komplementární sféra) narůstá rozpor mezi příjmy nemocnic daných vyhláškou ministerstva zdravotnictví a jejich náklady, jež jsou z velké části tvořeny osobními náklady, které po stránce počtu zdravotního personálu určuje také vyhláška ministerstva a po stránce výše platu nařízení vlády.

Jaká je podle vašeho mínění budoucnost zdravotnictví ve Středočeském kraji?

Jsem přesvědčen o tom. že budoucnost zdravotnictví ve Středočeském kraji bude dobrá, i když cesta k ní bude mnohdy bolestivá a zdlouhavá. To proto, že budeme muset provést složitou restrukturalizaci, která ve svém důsledku povede ke zkvalitněni zdravotní péče. První krok. který musíme udělat, je nastaveni startovací čáry: provedeme forenzni audity v pěti největších nemocnicích na Kladně. v Kolíně. Mladé Boleslavi. Příbrami a Benešově, ve všech ostatních nemocnicích pak provedeme audity ekonomické. Ty by nám měly v jednotlivých měsících odhalit případná selhání managementu a oddělit je od systémových chyb. Výsledky bychom měli znát nejpozději do 31. března letošního roku. Mezi lim budou probíhat výběrová řízení na nové ředitele nemocnic. Ta by měla být ukončena do konce června. Nechceme nic uspěchat, všechno budeme projednávat na úrovni zdravotnické komise a odborných společností. Je si nutno také uvědomit. že zdravotní péče ve Středočeském kraji nejsou jenom velké nemocnice, ale i poskytování kvalitní primární zdravotní péče v soukromých ambulantních zařízeních. Závěrem bych chtěl říci, že i v této složité finanční situaci chceme zachovat současnou kvalitu zdravotní péče. Občan by neměl v poskytovaných službách cítit žádný rozdíl.

Středočeské listy, 28.01.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?