Chybí personál, takže lékařská pohotovost ve všední dny končí

23. 1. 2011 10:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařská služba první pomoci provozovaná Záchrannou službou Středočeského kraje bude v Berouně od 1. února fungovat jen o víkendech a svátcích.


„Dlouhodobě se nedaří na pohotovosti zajistit personální obsazení zdravotnickými zaměstnanci, zejména pak lékaři. Většina praktických lékařů z berounského regionu sloužit pohotovosti odmítá a lékaři ze záchranné služby nemohou s ohledem na prvořadé poskytování zdravotní péče při výjezdových službách tuto činnost ve všední dny suplovat,“ vysvětlila tisková mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková důvody, které vedly k omezení provozu pohotovosti v Berouně.

„Ordinační hodiny o víkendech a svátcích budou i nadále od 8 do 22 hodin,“ uvedl ředitel středočeské záchranky Martin Houdek.

Pokud by ale někdo potřeboval lékařskou službu první pomoci ve všední den, bude muset do Příbrami, Prahy nebo do Kladna.

„Lidé také mohou kontaktovat bezplatné Call centrum záchranné služby na telefonním čísle 800 888 155, kde jim odborník poradí, jak mohou postupovat a jaké si vzít léky do té doby, než bude jejich praktický lékař k dispozici. Pokud se bude jednat o neodkladný zdraví nebo život ohrožující stav, k pacientovi vyjede záchranná služba,“ dodává Janečková. Ve všední den využili berounskou pohotovost průměrně dva až tři lidé. Jedním z nich byl i jednadvacetiletý Honza.

„Večer jsem dostal vysoké horečky, rodiče se báli, aby to nebyl meningokok. To se naštěstí nepotvrdilo, ale dostal jsem hned léky. Co bych dělal bez pohotovosti? Asi bych si zavolal záchranku,“ uvažoval o možnostech student Honza

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?