Chybí sto tisíc dárců krve

28. 7. 2009 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V České republice chybí asi 100 000 dárců krve. I to je důvodem, proč je teď v čase dovolených krve nedostatek. "Potřebovali bychom, aby dárců krve byly přibližně čtyři procenta populace, což zatím není," řekl včera Právu docent Marek Trněný, ředitel Ústavu hematologie a krevní transfúze v Praze na Karlově náměstí...


Tento ústav, kde se léčí závažná krevní onemocnění, potřebuje pro pacienty velké množství krve a jsou chvíle, kdy dárcovství doslova zachrání život pacientovi. Spoustu krve také spotřebují rodičky, pacienti při transplantacích a náročných operacích. Dárců krve je v ČR registrováno přibližně 300 tisíc, ale do ideálního počtu podle doporučení Rady Evropy - což jsou čtyři procenta dárců v populaci - chybí už zmíněných 100 000 dárců.

„Potřebujeme získat hlavně mladé lidi, i když krev se může darovat od 18 do 65 let,“ říká docent Trněný. Muži mohou krev darovat čtyřikrát a ženy třikrát ročně, ve výjimečných případech může být počet odběrů o dva vyšší.

Dárců krve v naší republice ubývá od roku 2001, kdy připadalo 36 evidovaných dárců na 1000 obyvatel. Dnes je to jen 29 na 1000 obyvatel.

V tuto chvíli nemocnice ještě mají krevní zásoby, ale očekává se, že na začátku srpna se situace podstatně zhorší, protože většina současných dárců bude na dovolené.

Krize bude v srpnu

„Léto je vždy období, kdy je krve nedostatek a každý dárce je vítaný,“ potvrdila Právu ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, která v minulých dnech sama krev darovala.

V ČR je výhradně bezpříspěvkové dárcovství krve. Jak ale sdělila docentka Zdena Gašová, která v ústavu hematologie pracuje již 26 let, pokud ústav volá dárce na tzv. pohotovost, tedy že nutně potřebuje právě jejich krev, dostávají dárci za to 900 korun.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?