Chystá se bitva o kolínskou nemocnici

4. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kolínská nemocnice by měla být výkladní skříní krajské koncepce zdravotnictví. Někteří radní si myslí opak. Devět opozičních členů kolínského městského zastupitelstva požádalo o svolání mimořádného zasedání zastupitelstva...


Nelíbí se jim krajská koncepce zdravotnictví, která předpokládá převedení kolínské nemocnice na akciovou společnost. „Koncepce otevírá prostor pro budoucí privatizaci lukrativních oddělení, soukromé kšeftování s lékařskou péčí, zbavuje stát kontroly nad zdravotnictvím,“ vysvětlil František Ledvina (KSČM).

Navrhovatelé doufají, že zastupitelstvo přeměnu kolínské nemocnice na akciovou společnost nepodpoří. „Uvidíme, zda se budou zastupitelé ochotni dohodnout,“podotkl Ledvina. Jednání o koncepci může být první prověrkou soudržnosti vládnoucí koalice ODS-ČSSD na kolínské radnici. Koncepce zdravotnictví je dílem ODS, zatímco ČSSD ji tvrdě kritizuje.

„Koncepce zdravotnictví, kterou předložil hejtman kraje Petr Bendl z ODS a jejímž autorem je Bendlův poradce a význačný člen ODS, ředitel kolínské nemocnice Luděk Rubáš, je výsledkem působení podnikatelské lobby ve zdravotnictví. Zisková oddělení si mezi sebou rozdělí obchodní přátelé Luďka Rubáše a neziskové zůstanou v akciové společnosti s nejistým osudem,“ objasnil předseda kolínské ČSSD Marek Semerád.

Mimořádné zasedání městského zastupitelstva v Kolíně nemůže na podstatě věci nic změnit.

„Koncepci zdravotnictví mělo schválit krajské zastupitelstvo již 18. února. Na základě iniciativy kladenského magistrátu rozhodli, že se akt o více než měsíc odloží, aby se ke koncepci mohli vyjádřit zástupci měst a obcí v kraji. V krajském zastupitelstvu má ODS potřebnou většinu. Chtějí, aby o všem bylo rozhodnuto do podzimních krajských voleb. Přestože je tedy výsledek dopředu jasný, naši členové v kolínském zastupitelstvu koncepci nepodpoří,“ konstatoval Semerád.

Zastupitelé za ODS naopak o svém postoji nepochybují.“Pro nás je navrhovaná koncepce zdravotnictví přijatelnou,“ řekl Ondřej Plašil (ODS). Mimořádné zasedání městského zastupitelstva v Kolíně ke koncepci zdravotnictví se koná v úterý v patnáct hodin v Městském společenském domě.

FRANTIŠEK PRCHAL, Berounský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?