Chystaná koaliční smlouva nechá z poplatků jen ten za pohotovost

16. 12. 2013 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Z regulačních poplatků zachovat jen 90 korun na pohotovosti, zajistit srovnatelnou dostupnost péče, včetně lékárenských služeb v odlehlých oblastech, a zavést bonus za prevenci slibuje rodící se vládní koalice. Ve finální verzi dohody, již má ČTK k dispozici, je i tradiční slib růstu platů zdravotníků a po letech stagnace i navýšení odvodů státu a jejich pravidelná valorizace. Podle kritiků ale nemají ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL na splnění slibů dostatek financí.


„Slíbit je možno cokoli, je ale otázka, jak to technicky zařídit a hlavně kde na to vzít peníze,“ řekl ČTK exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). „Finanční stránka věci nesedí. Zvýšení plateb za státní pojištěnce nepokryje výpadek zrušených poplatků a dluhů z minulých let,“ řekl ČTK předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Budoucí koalice chce dát jasná pravidla pro tvorbu sítě zdravotnických zařízení a vytvořit předvídatelný systém úhrad pro všechny typy zdravotní péče. Pojišťovny mají platit za stejné výkony stejně, což teď není. V současném systému se lékaři a nemocnice dozvědí zpětně, že jim pojišťovna nezaplatí, protože překročili limit, který předem neznali.

Během dvou až tří let se má změnit koncepce úhradové vyhlášky a seznamu výkonů tak, aby lépe postihly náklady na obnovu techniky a nemovitého majetku. Upravit se má indikační seznam lázeňské péče, aby se zlepšila dostupnost lázní na pojišťovnu a stabilizovalo ohrožené české lázeňství.

Podle Hegera je možno souhlasit s principy, na nichž koaliční smlouva stojí. Koalice ale bude muset vyřešit, jak technicky zařídit, aby úhrady za léčení byly dostatečné a zároveň systém neumožnil lékařům neoprávněné zvyšování výkonu. Podobně je technický problém i to, aby všechny pojišťovny platily stejně.

Engel připomněl, že za poslední dva, tři roky přišlo zdravotnictví o zhruba 12 miliard kvůli růstu DPH a omezením úhradové vyhlášky. O dalších pět miliard přijde zrušením poplatků. „Chybět tak bude přinejmenším 17 miliard korun, to navýšení plateb o 4,7 miliardy a očekávaný vyšší výběr o zhruba šest miliard nepokryjí,“ varoval.

Unknown media type: poll

Chystaná koalice chce také revidovat lékovou politiku, aby v každé lékové skupině byl na pojišťovnu lék bez doplatku, což nyní není. Z pojištění se už nemají hradit léčivé přípravky a pomůcky, které nemají jednoznačně prokázaný léčebný efekt.

Zdravotní pojišťovny by podle koaličních záměrů měly zveřejňovat všechny smlouvy jako prevenci předražených nákup. Vzniknout mají transparentní pravidla pro uzavírání smluv pojišťoven se zdravotnickými zařízeními. V plánu je i snížení počtu zdravotních pojišťoven, ale jen se souhlasem všech koaličních stran.

Budoucí koalice chce také dát více informací pacientům. Počítá s elektronickým přístupem k jejich individuálním účtům o léčbě a s možností, aby poskytli vybraná data lékaři. Má vzniknout pro pacienty srozumitelný systém informací o lécích, zdravotnických výkonech a preventivních programech hrazených z veřejného zdravotního pojištění a o kvalitě a bezpečí zdravotních služeb.

Politici se v chystané smlouvě vrátili k dřívějšímu konceptu zákona o veřejných neziskových nemocnicích, které mají tvořit páteřní síť nemocnic. Na řízení fakultních nemocnic se mají podílet univerzity. V neziskových nemocnicích zůstanou tarifní platy, předchozí vládní koalice chtěla ve fakultních nemocnicích tarify zrušit, což odmítly odbory.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?