Cigaretu okusily tři čtvrtiny dětí, chybí odvykací programy

6. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř tři čtvrtiny českých dětí ve věku 13 až 15 let již někdy okusily cigaretu, zbytek počítá s tím, že to udělá. Zatímco mezi dospělými je 25 procent kuřáků, mezi dětmi o deset procent více a jejich počty rostou...


PRAHA -

Hana Sovinová ze Státního zdravotního ústavu uvedla, že polovina dětských kuřáků by chtěla přestat a téměř tři čtvrtiny se o to neúspěšně pokusily.

„Děti vědí, že kouření škodí zdraví. Pokud ale chtějí přestat, nemáme pro ně odvykací programy,“ poznamenala.

Zarážející podle Sovinové je, že děti získávají kuřivo bez problémů. Ačkoli se v Česku nesmějí cigarety prodávat mladým do 18 let, polovina dětských kuřáků si je běžně kupuje; 70 procentům je prodavač nikdy neodmítl. Každému osmému dětskému kuřáku a pěti procentům nekuřáků byla nabídnuta cigareta v reklamní kampani.

Narůstající trend kouření dětí chce zvrátit ministerstvo zdravotnictví antikampaní Polibek na rozloučenou. Je součástí Projektu 37, což je číslo zákona, kterým chce ministerstvo zlepšit ochranu dětí před kouřením.

Zákonem se nyní zabývá parlament a občané by podle ministryně Marie Součkové měli posílat svým poslancům pohlednici s obrázkem pěsti svírající cigaretu a napsat jim svůj názor na kouření. Pohlednici vydalo ministerstvo.

Financuje rovněž putování dvou vozů s nápisy Ne cigaretám a Polibek na rozloučenou po republice.

V jednom z nich bude mobilní poradna pro odvykání kouření, druhý vůz bude po městě rozdávat informační materiály a zvát občany do této poradny.

Start dvou modrých vozů je 9. června v Brně, v následujících dnech navštíví Jihlavu, Zlín, Ostravu, České Budějovice, Karlovy Vary, Plzeň, Ústí nad Labem, Liberec a Pardubice. Vozy završí svoji pouť 25. června v Praze.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?