Cigarety po internetu: výnosný obchod

15. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americké úřady, tradiční distributoři tabáku a zdravotnické organizace mají problém. V poslední době se totiž stal velkým hitem nákup tabáku přes internet. Řada společností sídlících mimo USA využívá toho, že kuřákům...


se nechce platit za cigarety v „kamenných“ obchodech stále vyšší ceny.

On-line firmy neplatí daně, obcházejí tabákové velkořetězce a umožňují bezstarostný nákup cigaret i nezletilým.

Ceny za tabák se v USA za posledních pět let téměř zdvojnásobily - především kvůli postupnému nárůstu daní na tyto výrobky. A tak kuřáci, kteří chtěji ušetřit, mají na výběr jen dvě možnosti. Buď přestat kouřit, nebo najít cestu, jak pořídit cigarety levněji.

A právě poptávku těchto lidí uspokojují internetové společnosti, které nabízejí tabákové výrobky za výrazně výhodnější ceny, píše agentura Reuters.

Rozdíl v ceně bývá více než dvojnásobný

Slevy poskytované některými weby jsou opravdu markantní. Například karton cigaret Marlboro prodává švýcarský web www.yesmoke.com jen za 15 dolarů včetně poštovného. V obchodě by přitom Američan musel za tentýž produkt zaplatit v průměru 37 dolarů.


Objem internetového trhu s cigaretami v USA se má do roku 2005 vyšplhat až na pět miliard dolarů za rok. To je téměř dvojnásobek toho, co američtí kuřáci utratí za on-line nákup tabáku dnes. Stát přitom přijde na daních o 1,4 miliardy dolarů, odhaduje společnost Forrester Research.

„Cigarety jsou ideálním produktem pro online distribuci,“ poznamenává Ali Avoudi, zakla datel webu www.esmokes.com a prezident Asociace pro prodej tabáku po internetu. „Je při rozené, že každý kuřák chce ušetřit,“ říká A. Avoudi.

Za duben pět žalob

Americká federální vláda, velké tabákové firmy i zdravotní organizace chystají proti tomuto podnikání velký právní útok.

Jen v

Kalifornii podali v dubnu pět žalob proti on-line prodejcům cigaret. Státní ministr spravedlnosti Bill Lockeyer poukazuje na to, že provozovatelé těchto webových stránek prodávají cigarety i nezletilým a navíc připravují stát o 54 milionů dolarů na daních.

„Odhadujeme, že si cigarety přes internet obstarává asi dvacet procent nezletilých. Provozovatelé webů, kteří je nabízejí, nijak neověřují věk spotřebitele.

Při doručení zásilky prodejce nevyžaduje ani podpis příjemce zásilky,“ říká B. Lockeyer. Provozovatelé nepřijali žádná opatření ani po upozornění kalifornskými úřady.

Žaloby podávají také velké tabákové koncerny, které kvůli levným on-line nabídkám přicházejí o zisky. Společnost Philip Morris žalovala letos v lednu 18 prodejců tabáku po internetu a zaslala asi 80 varujících dopisů dalším společnostem.

Pro českého kuřáka není současná on-line nabídka cigaret nijak výhodná. Pokud je pro amerického spotřebitele karton cigaret za 15 dolarů (asi 430 korun) výhodnou koupí, pak spotřebitel v ČR dostane v kamenných obchodech tentýž produkt do čtyř set korun.

Iva Bláhová, Zdravotnictví a medicína, 14.05. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?