Cigarety podraží. Krabička až o čtyři koruny

24. 7. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci opět provětrají peněženky kuřáků, zítra nejspíš zvýší spotřební daň u cigaret. Novelou zákona krabička cigaret podraží o tři až čtyři koruny. Kdyby kvůli slabé koruně vůči euru zvýšili daň později, cena cigaret by vyskočila o šest až sedm korun.


Poslanec ČSSD Milan Urban ale podal pozměňovací návrh, který zvyšuje sazbu daně jinak, než chce vláda, a čeká se zásadnější debata.

Hnutí ANO by také rádo vytlačilo kuřáky z restaurací. Chystají totiž novelu, která by umožnila v hostinských zařízeních zákaz kouření. Podle poslance Radka Vondráčka (ANO) by zákaz mohl začít platit během několika měsíců, přičemž návrh má jednoznačnou podporu jeho poslaneckého klubu. „Novela je jedna věta. Znamená to zákaz kouření ve společných uzavřených prostorách společného stravování. To znamená všude,kde jsou podávány pokrmy nebo nápoje, bude zakázáno kouření,“ řekl Vondráček.

Vlastní předlohu chystá na konci roku ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Nicméně návrh ANO podle České televize podporuje i sociální demokracie.

Nápad zakázat kouření v restauracích není nový a v posledních letech se o zpřísnění zákona mluvilo několikrát. Vždy ovšem návrh narazil na tabákovou lobby, která se opírala o nesouhlas restauratérů. Ti se totiž obávali, že jim klesnou tržby. Zřejmě zbytečně, protože zkušenosti jak z českých podniků, tak z jiných zemí ukazují, že restauracím naopak po zákazu tržby stouply. Alespoň částečně přitom kouření omezují ve všech zemích v Evropě. Průkopníkem bylo Irsko, které už před deseti lety kuřáky vykázalo ze všech uzavřených pracovišť.

Česko patří k benevolentnějším zemím. Od roku 2006 se nesmí kouřit ve školách, kinech a divadlech, sportovních halách, budovách státních úřadů a ve veřejné dopravě.

Cigarety začaly v poslední době zajímat i Národní protidrogovou centrálu. Zaměřuje se především na nelegální obchod s nimi, který napomáhá drogové kriminalitě. Proto se centrála spolu s tabákovými výrobci zapojila do celostátní kampaně proti tabákovým padělkům. „Jedná se zejména o vietnamská tržiště umístěná v blízkosti hranic, která představují hlavní problematický faktor v příhraničním obchodu s metamfetaminem,“ uvedl šéf protidrogové centrály Jakub Frydrych.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?