Cikrt: Ministr Julínek do Hradce? Absolutní nesmysl

12. 1. 2009 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Zůstane Leoš Heger ve funkci ředitele fakultní nemocnice i nadále, byť měl ke konci roku odejít? Neusedne na jeho místo po předpokládaném odchodu z vlády ministr zdravotnictví Tomáš Julínek? To jsou dohady a spekulace, které se šíří krajskou metropolí...


Ředitel fakultní nemocnice Leoš Heger sice ve funkci zůstává, ale jen dočasně. O změně svého rozhodnutí prý zatím neuvažuje.

Zůstane Leoš Heger ve funkci ředitele fakultní nemocnice i nadále, byť měl ke konci roku odejít? Neusedne na jeho místo po předpokládaném odchodu z vlády ministr zdravotnictví Tomáš Julínek? To jsou dohady a spekulace, které se šíří krajskou metropolí.

Ačkoliv ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Leoš Heger oznámil ministerstvu odchod k 31. prosinci loňského roku, ve funkci dál zůstává. Vyhověl žádosti ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, ale jen dočasně.

„Jsem ochoten ve funkci vyčkat, než se někdo vhodný najde. Nemyslím si však, že bych tady měl zůstávat ještě rok nebo déle. Chápu to jako provizorium,“ sdělil Leoš Heger. Váží si podpory, které se mu dostává, ale o přehodnocení svého rozhodnutí zatím neuvažuje. „Sice se říká nikdy neříkej nikdy, ale v tuto chvíli si to nedovedu představit,“ prohlásil.

Jako svého vhodného nástupce by rád viděl děkana Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany Romana Prymulu.

To, aby změnil svoje rozhodnutí a zůstal i nadále v čele nemocnice, si přejí zaměstnanci i ministerstvo. „Ministr Tomáš Julínek by velmi přivítal, kdyby docent Heger zůstal ve funkci i nadále a v tomto smyslu bude usilovat o změnu jeho rozhodnutí,“ sdělil Hradeckému deníku mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.

Podobné přání vyslovila i velká část zaměstnanců nemocnice svým podpisem pod petici nebo výzvu, jejíž iniciátorem byl nemocniční Lékařský odborový klub (LOK).

Svým podpisem lidé vyzývali ředitele Leoše Hegera k přehodnocení rozhodnutí a setrvání ve funkci.

„Za tři a půl pracovního dne výzvu podepsalo téměř 1200 zaměstnanců, což je za tak krátkou dobu dostatečně silný signál,“ řekl předseda Lékařského odborového klubu ve fakultní nemocnici David Doležal.

„Za dobu, co je docent Leoš Heger ve funkci ředitele, šla nemocnice neuvěřitelně kupředu,“ doplnil.

Vysvětlil, že respektují Hegerovo rozhodnutí, ale nechtějí, aby se křeslo ředitele stalo trafikou pro nějakého neúspěšného hejtmana, bývalého šéfa nemocničního holdingu, ministerského úředníka nebo dokonce ministra.

Právě o jménu ministra zdravotnictví Tomáše Julínka se jako o jednom z možných Hegerových nástupců přitom spekuluje. Ministerstvo tomu samo nahrálo, protože

od podzimu, kdy Leoš Heger oznámil odchod z funkce ke konci uplynulého roku, hledání jeho nástupce ani nezahájilo. Teď čelí spekulacím, že čekalo, jak se vyvine situace s případným odvoláním ministra Julínka. „Již po několikáté musím zopakovat, že je to absolutní nesmysl. Tomáš Julínek má svou práci v Senátu,“ tvrdí mluvčí jeho úřadu Tomáš Cikrt. Přiznává však, že výběrové

řízení ministerstvo dosud nevypsalo, ani nerozhodlo o případném jmenování Hegerova nástupce. „O dalším postupu ještě stále není rozhodnuto,“ připustil.

Martin Černý, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?