Cikrt říká - Asi neznají zákony

7. 2. 2008 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Kapsu pacientů, kteří pravidelně užívají léky, by měl šetřit tak zvaný opakovací recept. Lékaři ani lékárníci na Děčínsku zatím netuší, jak by měl vypadat, jak bude dlouho platit a co na něj mohou či nemohou psát.Opakovací recept má mít pro pacienta tu výhodu, že ušetří hlavně čas strávený v čekárně a pak i poplatek za návštěvu lékaře...


Opakovací recepty lékaři na Děčínsku moc nepíší, prý nevědí jak

v případě, že by lékař chtěl provádět před předepsáním léků také klinické vyšetření.

„Technicky to určitě proveditelné je, ale čekám na vyhlášku,“ řekl děčínský praktický lékař Tomáš Milič. Podobně hovořil i další děčínský lékař Zdeněk Goldammer. „Vždyť ani nevím, na jaký druh receptu bych to měl psát. Zdravotní pojišťovna mi ještě žádný nedala,“ poznamenal. Vedoucí oddělení veřejných záležitostí Všeobecné zdravotní pojišťovny Tereza Květoňová uvedla, že žádný speciální formulář pro vypsání opakovaného receptu není potřeba. „A ani nám zákon přípravu takového formuláře neukládá. Opakovaný výdej léku může lékař vypsat dle platné vyhlášky na standardní formulář receptu, a to s vyznačením údaje o počtu opakovaných výdejů. Za každý výdej předepsaného léku pak pacient zaplatí regulační poplatek 30 korun, ušetří si však cestu k lékaři pro recept,“ vysvětlila Květoňová.

Takto postupuje například lékař Zdeněk Corn z Mikulášovic problém se psaním opakovacích receptů nemá. „Opakovací recepty jsme psali už dříve. Samozřejmě je nenapíši pacientovi, který potřebuje pravidelné prohlídky, ale třeba ženě, která trpí migrénami a léky, protože jsou poměrně drahé, si vybírá postupně,“ uvedl Corn. Tvrdil, že s opakovacím receptem mají problém spíše lékárníci. To potvrdila lékárnice Ivanka Melounová z lékárny v ulici Vítězství v Děčíně. „Zatím jsme žádný opakovací recept neměli a doufám, že dlouho mít nebudeme,“ zlobila se. Lékárníkům totiž přibude práce. „Musíme vypsat nový recept, na němž uvedeme, kolik balení si pacient vzal, samozřejmě na něj musíme přepsat všechny údaje o pacientovi uvedené lékařem. Takový doklad pak slouží pro pojišťovnu. Pokud bude mít pacient opakovací recept třeba na deset balení, budeme takto postupovat pokaždé, když si půjde vyzvednout léky,“ popsala proces lékárnice Melounová.

To potvrdila Tereza Květoňová z VZP. „Lékárna skutečně pro pojišťovnu pořídí tzv. výpis z receptu, na základě kterého jí vydaný lék proplatíme.“ Pacient dostává zpět původní recept, ale počet výdejů je zde o jeden snížen, a to záznamem lékárny Magistra Pavla Harmáčka z děčínské lékárny TOP OC Hypernova opakovací recepty nezlobí. „Měli jsme zatím jen asi dva a musím říct, že to opravdu není žádná novinka. Už dříve mohl lékař předepsat opakovací recept. Faktem ale je, že vyhlášku o tom, jak by to opravdu mělo vypadat, zatím ministerstvo asi nevydalo, neviděl jsem ji,“ řekl Harmáček. Mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt uvedl, že vyhláška by měla vyjít tento měsíc. „Ale lékaři mohou postupovat podle platné legislativy a bez obav opakované recepty psát. Vůbec v tom nevidím problém. Nová vyhláška bude hlavně řešit to, jak dlouho recept platí. Dnes je to půl roku, nově to bude v některých případech až rok,“ vysvětlil Cikrt.

Alice Klaubenschalková, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?