Čína bude stíhat zatajení epidemie

13. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Čínská vláda vydala nařízení, které zakazuje úřadníkům zatajit výskyt vážné nemoci. Výnos, který nařizuje informovat o vypuknutí nemoci do dvou hodin, podepsal předseda vlády Wen Ťia-pao a znění otiskly čínské státní listy...


PEKING -

Nedodržení má být trestáno propuštěním nebo vězením. Výnos se týká úředníků na všech úrovních; informaci musejí předat nadřízeným, aby se dostala k ministerstvu zdravotnictví.

„Ti, kdo zaviní šíření epidemie a vážně poškodí zdraví veřejnosti, budou propuště. Každý, kdo poruší zákon, bude stíhán,“ uvádí výnos. Nemocnice, které odmítnou přijmout nakažené nebo zatají případy nákazy, přijdou o licence.

Kvůli SARS přišlo o funkci několik politiků

V souvislosti se SARS přišli o funkci bývalý ministr zdravotnictví a pekingský starosta. Vláda přiznala, že informaci o epidemii tajila několik týdnů od chvíle, kdy se v provincii Kuang-tung objevily loni v listopadu první případy.

SARS má na celém světě na svědomí 560 životů a 7400 osob je nakaženo. Nejpostiženější je Hongkong a pevninská Čína, kde je nakaženo 1700, respektive 5000 lidí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?