Čína: existují dvě formy SARS

5. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na území kontinentální Číny se vyskytují dvě formy onemocnění, což dále komplikuje diagnózu i práci na vakcíně. Oznámili to v sobotu odborníci z Čínské univerzity v Hongkongu...


PEKING/HONGKONG -

„Rychlé změny se dají přirovnat k situaci, v níž se vrah snaží uniknout dopadení změnou otisků prstů, nebo celého vzhledu,“ řekl doktor Dennis Lo.

Teprve další výzkumy by mohly odpovědět na otázku, zda se virus stává smrtelnější, nebo víc nakažlivý. Znepokojivá je i skutečnost, že se nejméně deset lidí, kteří nemoc již překonali, znovu nakazilo.

Situace v Číně je alarmující - skupina britských zdravotnických dobrovolníků už odtud stáhla personál.

Pevninská Čína zaznamenala za posledních čtyřiadvacet hodin přes 180 nově nakažených syndromem akutního respiračního selhání (SARS) a devět úmrtí v důsledku této nemoci. Celkem tu na SARS už zemřelo 190 lidí.

Prázdniny kvůli SARS se prodlužují

Peking ve snaze zabránit šíření nákazy zřejmě na další dva týdny uzavře základní a střední školy. Úřady plánují, že by výuka žáků a studentů mohla pokračovat prostřednictvím státní televize a internetu. Opatření by postihlo na 1,4 miliónu studentů, uvedla agentura Nová Čína.

Peking rovněž povolil odborníkům ze Světové zdravotnické organizace (WHO), aby odjeli na Tchaj-wan posoudit tamní situaci kolem SARS a poskytnout informace, jak s touto nemocí bojovat. Počet nakažených na ostrově v minulých dnech prudce vzrostl na trojnásobek. WHO dosud s Tchaj-wanem spolupracovala z Číny.

Z Hongkongu je hlášeno osm nových případů nákazy a pět obětí. Z nemocnic tu bylo propuštěno dalších 19 lidí a jejich celkový počet tak stoupl na 900.

Právo, 5.5.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?