Čína hlásí 34 obětí vražedného zápalu plic

27. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Epidemii atypického zápalu plic označovaného jako syndrom akutního respiračního selhání (SARS) podlehlo v Číně už 34 lidí. Je to nejvyšší počet úmrtí ohlášený z jedné země...


PEKING - Peking dosud uváděl, že nemoc má pod kontrolou a že na ni zemřelo pouze pět lidí. Epidemie přitom vypukla na jihu země v polovině loňského listopadu.

Světová zdravotnická organizace vyslala v minulých dnech do Číny pětičlennou expertní skupinu, které místní instituce v jižních oblastech země potvrdily, že ještě koncem února bylo v provincii Kuang-tung 792 podezření na SARS.

Vláda přitom vydala prohlášení, podle nějž se 75 procent pacientů už uzdravilo a opustilo nemocnice.

„První vlna epidemie propukla loni 16. listopadu. Tehdy se nakazilo 112 lidí v několika městech provincie Kuang-tong a sedm z nich zemřelo,“ napsal kantonský list Nanfang ž´ pao.

Druhá vlna zasáhla město Kanton kolem letošního 20. ledna. Nakazilo se asi 680 lidí, z nichž do konce února 24 zemřelo. Tři mrtví byli hlášeni v Pekingu.

Tyto údaje vysvětlují, proč nynější vlna, která se rozšířila už do čtrnácti zemí světa, nejvíc postihla Hongkong (téměř 300 případů), který s provincií Kuang-tong sousedí.

Nemoc tam zanesl čínský lékař z jihu, který tam také zemřel, když předtím nakazil několik členů ošetřujícího personálu a zřejmě i hosty hotelu, kde bydlel. Včera poprvé někteří pacienti mohli mluvit s tiskem.


Podle WHO počet obětí SARS už přesahuje padesátku. Mimo Čínu byla nemoc k 25. březnu potvrzena u téměř 500 lidí.

„Zažili jsme těžké chvíle,“ řekl kardiolog jedné hongkongské nemocnice, který neunikl nákaze. „Někteří kolegové měli velmi vysoké horečky a dýchali jen s velkými obtížemi. Nedokázal jsem vstát z lůžka,“ dodal. V Hongkongu už kvůli epidemii dočasně zavřeli padesát škol.

První mrtvý v Singapuru

Všechny školy jsou ode dneška zavřené i v Singapuru, kde včera zemřel na SARS první pacient. Nemocných tam je 69, z nichž je 11 v kritickém stavu.

Singapurská vláda poprvé za 33 let použila zákon o infekčních nemocech a 740 občanům, kteří mohli být v kontaktu s nemocnými, nařídila pobyt v domácí karanténě.

Za porušení je pokuta 2840 dolarů (asi 85 tisíc korun), za opakované porušení dvojnásobek. Zdravotní služba dodržování nařízení denně kontroluje.

„Stále nevíme, jaké léky na nemoc mohou zabrat, a tak jediný způsob, jak šíření zabránit, je izolace nemocných,“ uvádí singapurský ministr zdravotnictví Lim Hng Kiang.

Právo, 27.3.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?