Čína hlásí první případ nákazy koronavirem MERS

1. 6. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Čína oznámila první případ výskytu onemocnění nebezpečným koronavirem MERS (Middle East Respiratory Syndrome). Prvním nakaženým v Číně je Jihokorejec, který do země nedávno přicestoval. Světová zdravotnická organizace informovala, že počet pacientů infikovaných MERS v Jižní Koreji stoupl na deset.


Zdravotnické úřady v jihočínské provincii Kuang-tung vyjádřily obavy, že nemoc se bude v Číně dál šířit. Jihokorejec se dostal do pevninské Číny přes Hongkong, před hospitalizací jel autobusem a rovněž pobýval v hotelu. U 38 lidí, kteří byli s mužem v přímém kontaktu, testy ale zatím nákazu nezjistily, dodaly čínské úřady.

Čtyřiačtyřicetiletý jihokorejský podnikatel podle ministerstva zahraničí v Soulu neuposlechl karanténní nařízení a nezůstal doma poté, co byla choroba diagnostikována u jeho otce. Hospitalizován byl v jihočínském městě Chuej-čou s horečkou a pravděpodobným zápalem plic. „Je ve stabilizovaném stavu a je o něj dobře postaráno,“ uvedla čínská pobočka Světové zdravotnické organizace (WHO).

WHO dnes potvrdila nákazu MERS u deseti pacientů v Jižní Koreji, kam se nemoc přenesla z Blízkého východu, kde na tento koronavirus zemřely již stovky lidí.

První případ onemocnění koronavirem MERS zaznamenali lékaři v září 2012 v Saúdské Arábii a právě z této země pochází také většina obětí nemoci. Celosvětově se virem MERS infikovalo 1142 lidí ve 23 zemích a 465 jich zemřelo, z toho 428 v Saúdské Arábii.

Prvním jihokorejským případem byl 68letý muž, který navštívil v dubnu a v květnu Bahrajn a vracel se do Jižní Koreje přes Katar. Nákaza u něj byla prokázána minulý týden.

Světová zdravotnická organizace dnes uvedla, že všichni Jihokorejci s MERS se infikovali přímo od zmíněného 68letého muže a že nemoc se v zemi lavinovitě nešíří. Proto také WHO zatím Jižní Koreji nedoporučila povinné kontroly zdravotního stavu pasažérů na letišti ani žádná obchodní omezení.

Symptomy koronaviru MERS se srovnávají s onemocněním SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. Na rozdíl od SARS patří k symptomům MERS kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin. Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.

Ze studií, o nichž informovala Světová zdravotnická organizace, vyplývá, že výskyt koronaviru je vyšší u osob, které byly ve styku s velbloudy. Tato zvířata se koronavirem snadno nakazí. S jejich chovem zřejmě souvisí také četnost výskytu u lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?