Čína trestá neschopné úředníky, zdravotníci jsou mediálními hrdiny

9. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na prvních stránkách státních deníků v Číně, tradičně dosud vyhrazených jen významným představitelům státu a komunistické strany, se stále více objevují noví hrdinové nazvaní "Andělé v bílém"...


PEKING - nebo také „Bojovníci v bílém“. Jsou to zdravotníci bojující proti infekční chorobě SARS (syndrom akutního respiračního selhání), kteří nemoci často také podléhají, píše agentura AP.

První lékař, který na nemoc zemřel, byl vyhlášen za mučedníka revoluce, a mnoho dalších obdrželo medaile za statečnost. „Zachraňují umírající a léčí nemocné bez ohledu na osobní bezpečnost. Uskutečnilo se mnoho hrdinných činů, které mohou vehnat slzy do očí,“ vzdal hold zdravotníkům činitel jedné ze čtvrtí v tvrdě postižené metropoli Pekingu. Dvacet procent nakažených v Číně tvoří zdravotnický personál.

Mediální kampaň má podle AP za cíl získat podporu veřejnosti, nebo alespoň její spolupráci při stále tvrdších opatřeních přijímaných čínskými úřady ve snaze zastavit šíření nemoci. Postižena jsou zatím hlavně města a úřady se snaží zabránit, aby se choroba rozšířila na venkov, kde je navíc trvalý nedostatek lékařů, kteří by se o další pacienty starali.

Sami lékaři nejsou vždycky ze zájmu sdělovacích prostředků nadšeni. Říkají, že dělají svou práci a že by média měla spíš poukazovat na nedostatek ochranného oblečení, chirurgických masek a dalšího zdravotnického materiálu, aby se mohli potýkat s chorobou.

SARS vyvolal v některých částech země paniku. Naposledy v severočínském městě Čcheng-te policie zadržela 64 osob, když dav místních obyvatel převrátil sanitku a rozbil zdravotnické náčiní a okna v tamní klinice. Násilnosti vyvolala zpráva, že klinika se má stát výhradně nemocnicí pro pacienty se SARS. Zraněno bylo i několik lékařů. Jde o čtvrtý incident tohoto druhu v Číně.

Vláda dala najevo obavy z nebezpečných dopadů SARS na hospodářství a vydala sérii nařízení, jež mají chránit podniky v zasažených oblastech před bankrotem. Zaměstnavatelé dostali zákaz kohokoli v tomto období propouštět. Nejhůře je postižen dopravní a turistický sektor.

Přísně jsou postihováni neschopní úředníci - podle včerejších informací byl odvolán komunistický předák v provincii Che-nan, protože nebyl schopen zajistit prevenci proti šíření nemoci a dát do karantény přijíždějící osoby s horečkami z oblastí postižených SARS. Za poslední měsíc bylo za podobné nedostatky potrestáno 120 úředníků v 15 provinciích a velkých městech. Nejvýše postavenými hříšníky byli ministr zdravotnictví a pekingský starosta.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?