Čína upouští od přísných kontrol, které zavedla kvůli nemoci SARS

13. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Když jsem chtěl v dubnu vyjet z města, musel jsem mít nejdříve potvrzení od lékaře, který byl na nádraží, že nemám teplotu. Jinak bych si nemohl vůbec koupit jízdenku," poznamenal cestovatel Geoff McAlister...


Peking/Praha - Čína oslavuje vítězství nad nemocí SARS. Za důvod považuje fakt, že žádné další nové oběti s příznaky syndromu akutního selhání dýchacích cest se v posledních týdnech neobjevily a že je to už více než čtrnáct dní, kdy poslední člověk v pevninské Číně nemoci podlehl.

Den po posledním úmrtí, 29. července, čínský prezident Chu Ťin-tchao vystoupil ve státní televizi a prohlásil, že „pod vedením komunistické strany Čína nad SARS zvítězila“. Za pravdu mu zatím dávají i poslední údaje z nemocnic, o kterých informovala Světová zdravotnická organizace (WHO). Desítka posledních pacientů, která byla v pekingské nemocnici ještě koncem července se SARS hospitalizována, se uzdravila.

Počet nakažených se tak od prvního výskytu nemoci v jihočínské provincii Kuang-tung v listopadu loňského roku zastavil na 5300 případech, přičemž nejméně 349 Číňanů nemoci podlehlo. Polovina z toho v Pekingu, který byl zároveň nejhůře postiženým městem na světe.

„Zdá se, že jedna etapa SARS v Číně skončila, zůstáváme ale nadále ostražití,“ řekl agentuře AP mluvčí WHO v Pekingu Bob Dietz.

Jedno je jisté: Hysterie, která po vypuknutí SARS na konci loňského roku Čínu zaplavila, je u konce. Dokládají to mnozí lidé, kteří v Číně pracovali.

„Na začátku roku mi moji žáci říkali, že SARS do Číny zavlekli Američané, aby se zbavili mladých a chytrých Číňanů,“ uvedla pětadvacetiletá Američanka Sadie Williamsová, která na soukromé škole ve středočínském městě Čcheng-tu učila čínské středoškoláky angličtinu. „Později někteří říkali, že vědí, že jim vláda o SARS neříká úplnou pravdu,“ dodala Williamsová s tím, že studenti se začali o SARS více zajímat až poté, co je na něj sama upozornila.

Britský turista Geoff McAlister, který rovněž necelý rok pobýval v jedenáctimiliónovém Čcheng-tu, uvedl, že přístup Číňanů k plicnímu onemocnění se postupem času měnil.

„Později začali brát varování více vážně. Zatímco zpočátku roku bylo možné setkat se s chrchlajícími a plivajícími Číňany na ulici téměř nepřetržitě, později už to bylo vzácnější,“ popsal McAlister výsledek rozhodnutí čínských úřadů pokutovat plivající lidi. Zdravotníci totiž varovali, že SARS se slinami snadno přenáší.

Čína se také rozhodla přísně trestat ty, kdo s horečkou nepůjdou k lékaři. Kontrolní zdravotnická stanoviště nebyla jen před školami, nemocnicemi, ale také na letištích či vlakových a autobusových nádražích.

„Když jsem chtěl v dubnu vyjet z města, musel jsem mít nejdříve potvrzení od lékaře, který byl na nádraží, že nemám teplotu. Jinak bych si nemohl vůbec koupit jízdenku,“ poznamenal Geoff McAlister, který procestoval sever i jih Číny. Kontroly na nádražích pak podle McAlistera od července skončily.

Turista, který se v současné době chystá do Číny, tak musí počítat jen s běžným měřením teploty. Toto vyšetření zdravotníci na letišti v Pekingu provádějí rychlým přeměřením u detekčního rámu.

Marek Sklář, Hospodářské noviny, 13.8.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?