Čína začne postupně opouštět odebírání orgánů odsouzeným k smrti

16. 8. 2013 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Čína začne od listopadu postupně ukončovat po řadu desetiletí provozovanou praktiku odebírání orgánů k transplantacím od popravených osob. Informovali o tom oficiální čínští představitelé, které citovala agentura Reuters.


Podobný slib už ovšem zazněl loni v listopadu; tehdy Čína uvedla, že závislost na odebírání orgánů popravených začne snižovat od začátku letoška.

Čína zůstává jedinou zemí na světě, který systematicky používá orgány odebrané popraveným vězňům k transplantacím. Tato praktika Pekingu vysloužila mezinárodní kritiku. Mnozí Číňané na ni nicméně pohlížejí jako na způsob, jakým zločinci mohou odčinit své skutky.

Ministerstvo zdravotnictví začne prosazovat konec využívání orgánů od dobrovolných dárců na setkání, které se bude konat v listopadu, řekl agentuře Reuters Chuang Ťie-fu, který vede odbor ministerstva pro transplantace. Na tomto setkání se podle něj také první skupina 165 čínských nemocnic zaváže, že přestane využívat orgány od popravených.

Organizace pro lidská práva označují odebírání orgánů popraveným zločincům za zneužívání odsouzenců na smrt a obviňují čínskou vládu, která popravuje nejvíc lidí na světě, že je nutí orgány darovat. Peking tato nařčení odmítá a tvrdí, že odsouzenci tak činí dobrovolně.

Oficiální statistiky čínského ministerstva zdravotnictví ukazují, že zhruba 1,5 milionu Číňanů potřebuje transplantaci, ročně je ale provedeno jen asi 10.000 takovýchto zákroků.

Čína odmítá sdělit, kolik vězňů každoročně popraví. Organizace Amnesty International odhaduje, že jejich počet jde do tisíců, což je podstatně víc než ve všech ostatních zemích světa dohromady. Nadace Dui Hua se sídlem v San Francisku odhadla, že v roce 2009 nechal Peking popravit 5000 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?