Čína zrušila 14 let trvající zákaz, aby lesby mohly darovat krev

10. 7. 2012 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Čínské ministerstvo zdravotnictví zrušilo 14 let trvající zákaz, aby lesby mohly darovat krev. Toto diskriminační pravidlo bylo zrušeno s platností od 1. července, informoval zpravodajský server CNN. Zákaz nicméně stále platí pro muže, kteří jsou sexuálně aktivní s jinými muži. V celibátu žijící homosexuálové podle internetových stránek čínského ministerstva zdravotnictví krev darovat mohou.


Původní zákaz z roku 1998 nedovoloval homosexuálům obojího pohlaví darovat krev. Důvodem byly obavy, aby se nešířil virus HIV způsobující nemoc AIDS.

Významná bojovnice za práva leseb Sü Pin řekla v rozhovoru pro list Global Times, že ji změna potěšila, a vyjádřila, co pro čínské lesby znamená. „Týká se to naší důstojnosti a také zrušení diskriminace při dárcovství krve,“ řekla.

Sü se poprvé pokusila darovat krev v roce 2008 po ničivém zemětřesení v provincii S'-čchuan. Tehdy se o zákazu dozvěděla a rozhodla se proti němu bojovat.

„Je racionální, že tato politika nepoukazuje na homosexuální identitu, ale pouze vylučuje ty, kteří se oddávají jistému sexuálnímu chování. Protože AIDS nezpůsobuje homosexuální identita člověka, ale nevhodné sexuální chování,“ dodala Sü.

První případ AIDS se v Číně objevil v 80. letech minulého století, kdy tu během dovolené zemřel argentinský turista. Jako v dalších částech světa i v Číně byla dlouho tato nemoc provázena nejasnostmi, které ještě znásobovalo popírání čínských úřadů, že by případy nákazy HIV vůbec v zemi existovaly.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?