Činitel OSN je na návštěvě KLDR; pětina dětí tam trpí podvýživou

13. 7. 2018 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba pětina severokorejských dětí je postižena podvýživou a polovina dětí ve venkovských oblastech KLDR nemá přístup k bezpečnému zdroji pitné vody. Podle dnešní zprávy agentury AP to uvedl náměstek generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti Mark Lowcock, který je v Severní Koreji od pondělí na návštěvě. Jedná se o první takovou návštěvu představitele OSN v KLDR od roku 2011.

V porovnání se situací před 20 lety je v KLDR vidět velký pokrok, „velké problémy v humanitární oblasti“ ale stále přetrvávají, prohlásil Lowcock na středeční tiskové konferenci v severokorejské metropoli Pchjongjangu.

OSN se snaží shromáždit 111 milionů dolarů na pomoc pro šest milionů lidí v KLDR. Peníze by měly být investovány do zdravotní a potravinové pomoci a zajištění pitné vody. Zatím se podařilo vybrat deset procent z této částky, díky darům švédské, švýcarské a kanadské vlády.

Zbrzděný růst, který je hlavním ukazatelem podvýživy, byl zaznamenán u 20 procent severokorejských dětí, zatímco v roce 2011 bylo takto postiženo 28 procent dětí, sdělil Lowcock. Zdůraznil přitom, že 20 procent je stále velmi vysoké číslo.

„Příliš mnoho vody je znečištěné. To způsobuje nemoci a ohrožuje vývoj řady dětí,“ konstatoval dále Lowcock. Upozornil také na nedostatek léků a lékařského zařízení v KLDR. Jedna z nemocnic, kterou tento týden navštívil, měla léky pouze pro 40 ze 140 lidí, kteří se tam léčí s tuberkulózou. Lékaři v nemocnici tak stojí před těžkým rozhodováním, dodal Lowcock.

Podle OSN potřebuje humanitární pomoc v Severní Koreji 40 procent obyvatel, tedy více než deset milionů lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?