Čínská medicína v Česku? Zatím jen za své

22. 7. 2015 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Absolutní zavržení, nesmělé připouštění toho, že na ní něco málo může být, snaha o skloubení s poznatky západní či chcete­li vědecké medicíny i obracení se k ní jako k poslední záchraně. Taková je škála vnímání tradiční čínské medicíny v Česku.


Vposlední době si své místo začíná probojovávat dokonce v běžných nemocnicích. Jako první se na tento tenký led pustila Fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde v červnu začalo fungovat Vědecké a výzkumné centrum tradiční čínské medicíny. Do budoucna počítá i s otevřením specializované kliniky. „Její součástí by mělo být i vzdělávací centrum pro celý region střední a východní Evropy,“ plánuje ředitel nemocnice Roman Prymula.

O tradiční čínskou medicínu se zajímá též Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi. „Vše je ale teprve v plenkách, proto žádné bližší plány nechci zatím prozrazovat,“ říká její mluvčí Kamila Hamáčková.

S oficiálním uznáním tradiční čínské medicíny se však pojí mnoho otázek, například jestli pojišťovny budou tuto léčbu hradit. „Pokud by mělo jít o úhradu z veřejného zdravotního pojištění, musí vše projít standardním procesem zařazení do sazebníku výkonů. To je věcí ministerstva zdravotnictví a záleží na něm, jak se k věci postaví,“ uvádí Oldřich Tichý z VZP.

Pomoc, či ostuda?

Postoj ministerstva je zatím opatrný: „Léčba pomocí tzv. tradiční čínské medicíny je stále brána jako doplňková k medicíně klasické. V této chvíli o jejím hrazení ze zdravotního pojištění tedy neuvažujeme. Otevření kliniky a výzkumného centra čínské medicíny však vítáme, jelikož je to příležitost ke sdílení poznatků a zkušeností a k posouzení přínosu metod tradiční čínské medicíny našemu zdravotnictví,“ vysvětluje Štěpánka Čechová z ministerstva zdravotnictví.

V zahraničí však některé pojišťovny léčbu tradiční čínskou medicínou proplácejí. Pacienti, kterým pomohla, ale peněz většinou nelitují. Jako například Marie Sýkorová z Prachaticka. „Měla jsem stále se opakující, dlouhotrvající záchvaty kašle. Klasický lékař mi nepomohl, a tak jsem vyzkoušela čínskou medicínu. Absolvovala jsem několik akupunkturních sezení a potíže odezněly. Je to již několik let a od té doby vůbec nekašlu,“ svěřila se pacientka.

Ne každý všakmás čínskou medicínou dobré zkušenosti a řada lékařů se k ní staví velmi skepticky. „Já bych dokonce řekl, že je to ostuda lékařů,“ tvrdí docent Čeněk Zlatník, předseda klubu skeptiků Sisyfos.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?