Čínské úřady uklidňují strach z nové choroby

2. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce


Peking - Od listopadu, kdy se informace o nové formě akutního zápalu plic (SARS) objevily poprvé, onemocnělo v Číně touto chorobou bezmála 1200 lidí. Šestačtyřicet z nich zemřelo. Většina obyvatel hlavního města si však nebezpečí nepřipouští.

„Je to osud, zítra vám mohou lékaři říct, že máte rakovinu. Nebo vás na kole cestou do práce srazí bezohledný taxikář, kterých je v našem městě čím dál víc,“ říká rezignovaně profesorka Pekingské univerzity paní Wu.

Přesto se mnozí Číňané na nemoc předem připravili. V některých oblastech ulicemi proudí davy lidí v bílých hygienických rouškách. Vypadají, jako by se obávali útoků nebezpečnou chemickou látkou.

Choroba se po celém světě rozšířila právě z Číny. Kvůli akutnímu zápalu plic byly v zemi zrušeny mnohé sportovní akce, koncerty, turistické zájezdy i mezinárodní konference.

Ministerstvo vyhlásilo pohotovost

Sekce čínského ministerstva zdravotnictví, která má na starosti prevenci a léčbu závažných onemocnění, vyhlásila kvůli SARS pohotovost a informovala nemocnice, jak mají postupovat.

V dvanáctimiliónovém Pekingu byly zatím hlášeny jen dva případy úmrtí na SARS - což je srovnatelné s jinými světovými metropolemi.

Podle úřadů je nebezpečí, že se choroba v Číně rozšíří, zanedbatelné. Vláda argumentuje tím, že Číňané cestují po své zemi mnohem méně než lidé ze Západu a že většinu volného času tráví s příbuznými a přáteli.

Cizinci jsou kvůli chorobě ve střehu

Cizinci však tato ujištění berou s rezervou. Čína není informačně otevřená společnost, takže situace může být horší, než jak ji líčí úřady. A stav čínského zdravotnictví je natolik neprůhledný, že není možné s jistotou říci, že země hrozbu zvládne.

„Situaci ještě zhoršuje pro nás tak odporný zvyk Číňanů neustále kolem sebe plivat, kdekoli a kdykoli, nedávat si při kašli ruku před ústa a smrkat na chodník - anebo dokonce na podlahu v autobuse plném cestujících,“ říká znechuceně Ann, Australanka studující v Pekingu.

Martin Kříž, Hospodářské noviny, 4.4.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?