Cizí jména dává svým dětem v ČR mnoho rodičů. Oblíbená jsou zejména ta anglosaská

3. 10. 2024 12:30
přidejte názor
Zahraniční jména
Autor: Depositphotos.com
Zahraniční jména

Výběr jména pro dítě je důležitým rozhodnutím, kterým se člověk na začátku rodičovství musí zabývat. V dnešní době se čím dál více rodičů obrací k mezinárodním jménům, ať už kvůli jejich unikátnosti, zvukomalebnosti, nebo kvůli osobním důvodům. Tato jména se často inspirují populárními trendy ze zahraničí, což přináší do českých rodin zajímavou směsici jmen různých kultur.

Obliba cizích jmen v České republice se za poslední roky rapidně zvyšuje, a to nejen u celebrit, ale i u široké veřejnosti. Často se vybírají jména, která jsou snadno vyslovitelná v češtině, ale mají své kořeny například v anglosaských, latinských nebo skandinávských zemích. Tento trend podporuje nejen globalizace, ale také stále častější mezinárodní propojení rodin.

Co se dozvíte v článku
  1. Jaká jména jsou oblíbená v ČR?
  2. Cizí jména pro holku
  3. Cizí jména pro kluka
  4. Popularita cizích jmen podle zemí

Jaká jména jsou oblíbená v ČR?

V České republice dominují v posledních letech cizí jména, která mají moderní a mezinárodní zvuk. Podle dat Českého statistického úřadu jsou mezi nejpopulárnějšími jmény novorozenců Jakub, Matěj, Emma či Eliška, což jsou sice jména s českým nádechem, ale zároveň jsou také mezinárodně rozšířená​.

Obliba anglicky znějících jmen stále roste. Například Liam, Oliver, James, Mia nebo Sophia jsou populární nejen ve Spojených státech, ale postupně pronikají i do českého prostředí. 

Jedním z důvodů je i vliv médií, filmů a zahraničních osobností, které se stávají inspirací pro rodiče. Další výrazný trend pak představují skandinávská jména, jež se vyznačují jednoduchostí a zvukomalebností. Mezi populární patří třeba Freya, Axel nebo Lars. [1, 2, 34]

Cizí jména pro holku

V případě dívek se mnohdy objevují varianty s různorodým původem. Populární jsou tak anglická, skandinávská a latinská jména, jež působí moderně i elegantně. Častou volbou rodičů, kteří chtějí pro své dcery něco nadčasového​, je například Mia, Sophia, Ella nebo Lily. Někteří zase dávají spíše přednost pojmenováním inspirovaným přírodou, jako je Ivy, Sky či Luna.

Uvedené varianty mají nejen krásnou symboliku, ale také příjemný zvuk. Rodiče je obvykle vybírají rovněž pro jejich jemnost a lehkost. Pokud hledáte něco opravdu originálního, jména jako Freya nebo Astrid mají silný, avšak zároveň jemný zvuk a jsou spojena s mytologií či historií, což jim dodává hlubší význam. [5, 6, 78]

Cizí jména pro kluka

Také cizí jména pro chlapce, která si získávají oblibu v ČR, pocházejí z mnoha různých kultur a tradic. Stejně jako u dívek jsou oblíbená zejména ta s anglickými, latinskými či skandinávskými kořeny. Oliver, Henry nebo James jsou klasická a současně nadčasová. Byť se jedná o elegantní a tradiční varianty, působí zároveň i moderně.

Kromě toho si své místo v českých rodinách našla i skandinávská jména, kam se řadí třeba Axel, Lars či Bjorn. Rodiče je obvykle volí nejen, protože zní exoticky, ale také pro jejich jednoduchost a silný význam. Skandinávská jména totiž často odrážejí přirozenost a jsou spojena s přírodou, což je dnes velmi aktuální trend​.

Zajímavý je pak také trend genderově neutrálních jmen, která mohou být použita jak pro chlapce, tak pro dívky. Příkladem jsou jména jako Rowan, Sage nebo Blake. Tyto neutrální varianty jmen jsou oblíbené zejména v mezinárodních rodinách, kde se klade důraz na univerzálnost a svobodu volby.

Nejhezčí cizí jména pro kluka

Nejoblíbenější cizí jména pro chlapce bývají  zvučná a krátká. Zkrátka taková, která se dají snadno vyslovit. Rodiče v Česku proto pro své syny často volí například jméno Liam nebo Leo. Stejně tak jsou velice populární i pojmenování inspirovaná hudebními legendami. Například Elvis, Bowie či Lennon přináší do rodiny nádech ikonických osobností a kultury.

Nejčastější cizí jména pro kluka

V České republice jsou klučičí jména běžně inspirována trendy z anglosaského světa, a to především z toho důvodu, že mají mezinárodní přesah a jsou snadno vyslovitelná nejen v češtině, ale i v jiných jazycích. Poměrně častou volbou jsou pak také jména s latinským původem, jako Mateo a Lucas. Ta jsou vybírána pro svůj příjemný zvuk a univerzálnost, díky které je lze snadno použít v různých jazycích a kulturách. [9, 10, 11, 12]

Americká jména jsou odrazem kultury i kreativity. Na prvních příčkách se drží Liam a Olivia
Přečtěte si také:

Americká jména jsou odrazem kultury i kreativity. Na prvních příčkách se drží Liam a Olivia

Popularita cizích jmen podle zemí

Popularita jmen po celém světě závisí na různých faktorech. Jejich výběr ovlivňují tradice, kultura i média. Každá země má přitom specifické trendy, které se čas od času mění. Některá pojmenování se však drží na prvních příčkách pomyslného žebříčku už mnoho let. Přestože se některá z nich stávají globálně oblíbená, stále lze pozorovat jasné rozdíly v jednotlivých regionech a zemích.

Spojené státy a anglicky mluvící země

Ve Spojených státech a dalších anglicky mluvících zemích, jako jsou Kanada, Austrálie a Velká Británie, dominují jména Liam, Noah a James pro chlapce, zatímco u dívek vedou Olivia, Emma a Ava. Tato jména jsou velmi rozšířená, protože jsou jednoduchá na výslovnost a díky celebritám či filmovým postavám mají pozitivní vnímání u veřejnosti.

Anglosaské země obecně preferují jména, která se dají snadno vyslovit v různých jazycích, což jim umožňuje širší mezinárodní užití. Například Noah je populární nejen v USA, ale také v Evropě, a to díky své biblické historii a globální srozumitelnosti. Taková jména jsou oblíbená i díky snadné přizpůsobitelnosti různým kulturám a tradicím​.

Mají vaši potomci cizí, nebo česká jména?

Latinská Amerika

V Latinské Americe jsou pak běžná jména se španělskými nebo portugalskými kořeny. Typickým příkladem je Mateo, Santiago a Sebastián u chlapců, zatímco Sofia, Valentina a Isabella v případě dívek. Tyto volby jsou silně ovlivněny katolickými tradicemi a častými biblickými odkazy.

Rodiče v Latinské Americe vybírají taková pojmenování, která mají hluboký kulturní a náboženský význam, často jsou rovněž inspirovaná historickými postavami nebo významnými osobnostmi. Tento silný vliv tradice je patrný například v tom, že jména Mateo a Santiago mají dlouhou historii užívání, ale stále zůstávají velmi populární​.

Německo a Rakousko

V německy mluvících zemích zase patří mezi častá chlapecká jména Leon, Paul nebo Ben, mezi dívčími pak dominuje Mia, Emma a Hannah. Tato jména kombinují tradici s moderními trendy a jsou volena pro svou jednoduchost. Leon je přitom jedním z nejpopulárnějších německých jmen vůbec.

Německá jména často vycházejí z historických nebo náboženských postav, ale v posledních letech rodiče častěji vybírají taková, která mají modernější nádech. Tento posun je patrný například v rostoucí popularitě jména Mia, jež se v německy mluvících zemích objevuje stále častěji a odráží globalizované trendy v Evropě​. [13, 14, 15, 16]

Zdroje: babycenter.com, ssa.gov, nameberry.com, parents.com, csu.gov.cz, cbsnews.com, thatscandinavianfeeling.com, littlelist.co.uk

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?