Cizince vyjdou v Česku léky o polovinu levněji

12. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Záleží na klientele. Němci z bývalé NDR kupují vyloženě české léky, oproti západním krajanům. Ti si vybírají léčiva stejné značky, která mají obdobu v jejich zemi...


České Budějovice - Cizinci nakupují léky v Čechách. Pro občany z Evropské unie (EU) je výhodné si v ČR léky pořídit, protože za ně zaplatí až o polovinu méně. Tento fakt se týká především lékáren situovaných v obchodních zónách a v pohraničí. Potvrdil to mluvčí Lékárnické komory Jan Horáček.

„Záleží na klientele. Němci z bývalé NDR kupují vyloženě české léky, oproti západním krajanům. Ti si vybírají léčiva stejné značky, která mají obdobu v jejich zemi,“ sdělil.

U některých preparátů je cenový rozdíl markantně výrazný. Například přípravek Nolvadex je v Německu až osmkrát dražší než v tuzemsku. To by mohlo mít podle některých odborníků vliv na postupné zvyšování jejich ceny po vstupu do EU. Ministerstvo financí však výrazné zdražování léčiv neočekává. „Není důvod se vstupem do EU ceny léčiv zvýšit,“ ujistila mluvčí resortu Eva Nováková. Poptávka je v současné době po rostlinných přípravcích a různých multivitaminech.

„Především aspirin stojí v popředí zájmu ze strany cizinců,“ dodala lékárnice českokrumlovské lékárny Barbora Vařejková. Dříve měli rakouští turisté v ČR šanci zakoupit i ty medikamenty, které jsou k mání jen na lékařský předpis. Tuto možnost Česká lékárnická komora před rokem zrušila. „Cizinci v té době nejvíce žádali v naší lékárně viagru a spilnok,“ podotkla zdravotní ředitelka Polikliniky Jih v krajském městě Sevda Augustinová.

Podle údajů Generálního ředitelství cel se loni z ČR vyvezly léky za 5,9 miliardy korun. Bilance obchodu s léčivy však skončila schodkem 21,7 miliardy korun.

MICHAELA TOMANOVÁ, Českobudějovické listy, 12.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?