Cizinci dluží nemocnici 11 milionů

4. 8. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatímco Čechům se zcela bezplatné zdravotnictví vzdaluje čím dál více a za hospitalizaci v nemocnicích budou od podzimu místo šedesáti korun už platit sto korun, cizinci si s nařízenými poplatky příliš hlavy nelámou.Největší část pohledávek je od pacientů z bývalého Sovětského svazu a problémy jsou také s vietnamskou komunitou


A nemocnice mohou narůstajícím dluhům pouze bezmocně přihlížet. Jenom Karlovarské krajské nemocnici cizinci dluží přes jedenáct milionů korun. A vymáhání těchto pohledávek je téměř nemožné. A ošetřit je musí. Leckdy jde o náročné operace zahraničních dělníků, výjimkou nejsou porody cizinek a další ošetření.

„Karlovarská krajská nemocnice, akciová společnost, eviduje aktuálně pohledávky vůči cizincům ve výši 11 169 342,- korun za poskytnutou a nijak neuhrazenou zdravotní péči,“ potvrdila narůstající dluhy od cizinců Zdeňka Marková, mluvčí nemocnice. Doplnila, že největší část dlužníků tvoří pacienti ze zemí bývalého Sovětského svazu a problémy bývají také s vietnamskou komunitou.

Podle vedení nemocnice je velmi obtížné tyto pohledávky vymáhat. Na písemné urgence o platbu tito dlužníci nereagují, protože často mění bydliště, prokazují se pojištěním, které patří kamarádům, zvlášť u vietnamské komunity jsou obličeje podobné, a vymýšlejí i další finty. Přitom nemocnice je povinna od českých pacientů neuhrazené částky vymáhat i soudní cestou. Další problémy s cizinci, kteří zdravotní péči hradit nechtějí, ale vyžadují, však nemocnici zřejmě teprve čekají. Od příštího roku si už pacienti budou moci vybrat luxusní zdravotní péči.

Za odlehčenou sádru by mohli zaplatit čtyři sta korun, porod císařským řezem na přání matky by vyšel na tři tisíce, kvalitnější kyčelní kloub 20 tisíc. Jde o takzvaný nadstandard, který od 1. ledna 2012 zavede ministr zdravotnictví Leoš Heger . Uvedené ceny zdravotnických výkonů jsou ale zatím stále jen hrubé odhady.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?