Cizinci dluží nemocnici miliony

17. 5. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
O miliony korun ročně přichází plzeňská fakultní nemocnice kvůli nepojištěným cizincům. Peníze se v řadě případů nikdy nepodaří vymoci, protože se jedná o sociálně slabé jedince, kteří nic nemají.


Nejtěžší je situace s Mongoly, o něco úspěšnější je nemocnice při získávání dlužných částek u Vietnamců nebo Rumunů.

Plzeňský kraj zaujímá v počtu ošetřených cizinců čtvrté místo. „Spolupráci, kterou nám nabídla policie, vítáme. Cizinci nám dluží po splatnosti za poskytnutou péči v řádech miliony korun ročně.

Jedná se především o občany pocházející z Ukrajiny, Vietnamu, ale i Slovenska, Polska či Rumunska, kteří u nás neměli uzavřené zdravotní pojištění. Zpravidla jde o ty lidi, kteří se ve své domovské zemi odhlásili ze zdravotního pojištění a v České republice pracují na černo,“ uvádí mluvčí nemocnice Renata Jenšíková.

Nemocnice v tomto směru spolupracuje s cizineckou policií, která může pomoci například při identifikaci pacienta, který u sebe často žádný doklad totožnosti nemá. „To nám sice peníze nevrátí, ale alespoň víme, kde peníze vymáhat. To je jediné, co můžemedělat,“ říká mluvčí.

Doplňuje, že částka, která čítá téměř dvě desítky milionů korun, sice nevypadá v rámci obratů nemocnice nikterak zásadně, přesto jí pak chybí. „Pokud peníze nevymůžeme, musí se částka odepsat, to znamená, že ji hradíme sami. Tyto penízemohlybýt využity na vybavení nemocnice nebo na léčbu platících pacientů,“ podotýká Jenšíková.

Na milion korun se přitom může vyšplhat už jedno vyšetření, například pokud se jedná o úraz s nutností operace a krevní transfuze.

Ústav zdravotních informací a statistiky na svých stránkách zveřejnil, že cizinci dluží za loňský rok nemocnicím a ambulancím ČR 49 milionů korun. Nejčastěji byli ošetřeni pacienti ze Slovenska, Ukrajiny, Vietnamu, Německa a Ruska.

Nejvyšší náklady byly vynaloženy na léčení Slováků, činily celkem 145,5 milionu korun. Počty ošetřených cizinců za rok 2009 jsou srovnatelné s údaji za rok 2008 a mírně vyšší než v předešlých letech. Z pohledu územního rozložení bylo nejvíce cizinců ošetřeno v nemocnicích v Praze, a to 33 810.

Na dalších místech v počtu ošetřených cizinců jsou kraje Karlovarský (9798), Jihomoravský (7857) a Plzeňský (3839), což odpovídá koncentraci ekonomiky a turistického ruchu do těchto oblastí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?