Cizinci nám promarodí miliony

1. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Milionové částky dluží nemocnicím neplatící cizinci... Problém je podle tiskového mluvčího MZ Otakara Černého v legislativě. "V Čechách musí lékař pacienta nejdříve ošetřit a potom teprve se pídit, kdo to zaplatí. Jinde to funguje ale jinak. Například nám volala německá lékařka. Na operačním stole měla českého turistu, který nutně potřeboval život zachraňující operaci. Než ho začala operovat, chtěla od ministerstva zdravotnictví garance, že účet bude uhrazen...


Plzeň - Milionové částky dluží nemocnicím neplatící cizinci. Nejvíc jich pochází z Ukrajiny, Ruské federace a pobaltských států Litvy, Lotyšska a Estonska. Jsou však mezi nimi i Vietnamci a za ošetření často nezaplatí ani Němci.

Například ve Vojenské nemocnici v Plzni mají největší problémy s Ukrajinci z uprchlického tábora s prošlým vízem nebo s vízem pro podnikání.

„Problémy jsou i s Ukrajinkami, které přijdou do jiného stavu a u nás se nechají vyšetřit,“ uvedl ředitel Vojenské nemocnice (VN) v Plzni Josef Vrána. Loni činil dluh cizinců ve VN 500 000 korun, letos je zatím asi 300 tisíc. Ve Fakultní nemocnici (FN) v Plzni se dluhy cizinců pohybují ročně kolem tří a půl milionu korun a sotva na tom budou letos lépe.

„Naše republika má smlouvy o úhradě ošetření s několika zeměmi bývalého socialistického bloku,“ poznamenala ředitelka FN Plzeň Jaroslava Kunová.

„Platby například za občany z Francie, Belgie a Ameriky i ze států bývalého Sovětského svazu však musí nemocnice vymáhat svými vlastními prostředky. Stává se také, že některé pojišťovny si například zjistí zdravotní stav cizince, který u nás legálně žije, a pokud zjistí, že trpí nějakou vážnou nemocí, nepojistí ho. Stejně postupují i u dětí cizinců žijících u nás. Nám pak za léčení a ošetřování takového pacienta vznikají statisícové dluhy,“ dodala ředitelka.

Problém je podle tiskového mluvčího ministra zdravotnictví Otakara Černého v legislativě. „V Čechách musí lékař pacienta nejdříve ošetřit a potom teprve se pídit, kdo to zaplatí. Jinde to funguje ale jinak. Například nám volala německá lékařka. Na operačním stole měla českého turistu, který nutně potřeboval život zachraňující operaci. Než ho začala operovat, chtěla od ministerstva zdravotnictví garance, že účet bude uhrazen,“ dodal mluvčí.

Plzeňský deník, 1.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?