Cizinci se chtějí léčit pod Ještědem

17. 10. 2006 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Některé členské země EU se obracejí na vedení Krajské nemocnice v Liberci s žádostí, aby zde ošetřili jejich pacienty. Jedná se především o pacienty, kteří potřebují náhrady velkých kloubů. Právu to v rozhovoru řekl ředitel Krajské nemocnice v Liberci Radko Janoušek s tím, že jej takhle oslovil například britský zdravotní úřad s žádostí o operace jejich klientů...


„Na takovou nabídku jsem nereagoval, protože máme dlouhé čekací lhůty u našich českých pacientů ze spádových oblastí,“ konstatoval Janoušek.

Čekací doba u náhrady kyčelních kloubů je přitom pro lidi z Libereckého kraje okolo dvou let. Kromě toho, že nemocnice z kapacitních důvodů, aniž odsune české pacienty, není schopna přijmou větší počet zahraničních klientů na plánované operace, jde ale také o peníze.

Na zahraniční pacienty není možné doplácet

Liberecká nemocnice by totiž dostala od pojišťovny za ošetření zahraničních pacientů zaplaceno stejně jako za ošetření našich pacientů. A to si nemocnice z ekonomických důvodů nemůže dovolit. „Každé oddělení má vlastní rozpočet, a pokud se stane, že je operace a léčba nákladnější, než kolik nám uhradí pojišťovna, musí vše doplácet ze svého. A to bychom potom dopláceli na zahraniční pacienty,“ vysvětlil Janoušek.

Jak Právu řekl krajský radní pro zdravotnictví Libereckého kraje Jaroslav Krutský (ODS), nebrání se nemocnice ošetření zahraničních pacientů, ale v případě, že je to pro ni ekonomicky výhodné. „Úhrada péče za cizince se řídí českými úhradami. Pokud by se ale úhrada řídila cenami, které se platí v zahraniční, byly by čtyřikrát až pětkrát vyšší,“ upřesnil Krutský.

Platby za operace cizinců z EU se v Česku podle něj řídí podmínkami, které nám vyjednal bývalý eurokomisař v Bruselu Pavel Telička. Úhrada takové lékařské péče se pak navíc složitě přeúčtovává přes Centrum poskytované péče pro občany EU a následně české pojišťovny a nemocnice platbu dostane i s několikaměsíčním zpožděním.

Lidé ze zemí mimo EU platí z vlastní kapsy

Pro zahraniční pacienty a především pro jejich pojišťovny je proto léčba v Česku ekonomicky výhodná. „Nebráníme se zahraničním klientům, naopak jsme přesvědčeni, že to zvyšuje prestiž naší nemocnice, ale na druhé straně to pro nás musí být ekonomicky výhodné,“ řekl radní. V budoucnu by proto podle jeho slov mělo dojít ke změně v úhradách zdravotnické péče pro cizince.

Další skupinou jsou pacienti ze zemí mimo EU, kteří vyhledávají služby liberecké nemocnice a za léčbu si zde zaplatí přímou úhradou v rozsahu poskytnuté péče z vlastní kapsy. Jde především o lidi z Východu, zejména z Ruska a z arabských států. „Tito pacienti si poskytnutou péči plně uhradí a mají zájem o léčbu především na neurochirurgickém oddělení,“ uvedl Janoušek.

Sami se pak obracejí přímo na operatéra, kterým je v liberecké nemocnici světově uznávaný neurochirurg a primář oddělení Petr Suchomel. Takových pacientů je ročně okolo deseti. Další desítky se ale na nemocnici obracejí s žádostmi o konzultaci při závažných onemocněních.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?