Cizincům se léčení v Česku vyplatí

1. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
České zdravotnictví bude od května příštího roku zdarma pro všechny občany EU. Němci či Francouzi zde navíc nebudou muset platit ani za pobyt v nemocnici či za recept, což doma musí. Pojišťovny se proto obávají návalu zahraničních pacientů...


za které budou péči hradit.

Problémy s migrací pacientů už řešili například Maďaři v roce 1989. Rakušané tehdy zjistili, že je maďarský zubař vyjde mnohem levněji než doma. Poté, co rakouské pojišťovny začaly taková ošetření proplácet, vyjížděly do Maďarska tisícovky lidí s nemocnými zuby.

Roční zkušenost smlouvy s Německem a Rakouskem

O tom, že by k něčemu podobnému mohlo dojít i u nás, nasvědčuje téměř roční zkušenost po uzavření mezistátních smluv o poskytování bezplatné péče s Rakouskem či Německem.

„Jen za první tři měsíce platnosti česko-německé smlouvy využilo české lékaře 553 německých pojištěnců,“ uvádí Ladislav Švec z Centra mezistátních úhrad.


Zdravotní péče v České republice je pro pacienty z Německa či Rakouska až osmkrát levnější. Po našem vstupu do EU se jim navíc podmínky ještě zlepší.

Západním sousedům se po našem vstupu do EU podmínky zdravotní péče ještě zlepší, protože evropské směrnice zaručují cizincům stejná zdravotnická práva jako našim občanům.

Němci či Rakušané tak nebudou muset, stejně jako my, platit za pobyt v nemocnici či za léky. Česká republika totiž na rozdíl od států EU nepočítá se spoluúčastí pacientů.

Cizinec se pouze zaregistruje u libovolné české pojišťovny, která za něj ošetření zaplatí. Česká pojišťovna pak následně bude žádat peníze po instituci, u které je pojištěn zahraniční pacient.

Pokud však za českými lékaři vyrazí příliš mnoho cizinců, může naše zdravotnictví zkolabovat. Zahraniční pojišťovny totiž proplácejí péči za své pacienty s velkou prodlevou. Například z Rakouska přicházejí platby s půlročním zpožděním.

„Německé pojišťovny nám dokonce neposlaly ještě nic,“ uvádí Jiří Gajdáček ze Svazu pojišťoven.

Hrozí ještě větší platební neschopnost VZP

Pokud by pojišťovny nedostaly peníze za zahraniční pacienty, budou jim chybět pro české. Minimálně by se tak prohloubila platební neschopnost VZP, která už dnes proplácí péči s dvouměsíčním zpožděním. Problémy by však měly podle Gajdáčka i další pojišťovny.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková uvedla, že se vyjednává se státy EU, aby se zde proplácela cizincům jen neodkladná péče. Každopádně nepočítá s vytvořením rezervního fondu pro případný nával zahraničních pacientů.

Viktor Meca, Hospodářské noviny, 1.7.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?