ČLK: Agresivita pacientů vůči lékařům roste

13. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Agresivita pacientů vůči lékařům podle České lékařské komory v poslední době roste. Je to zřejmé i ze stížností, které komora dostává. Mluvčí komory Pavel Kubíček uvedl, že obecně lékaři nemají dostatek času...


PRAHA - Agresivita pacientů vůči lékařům podle České lékařské komory v poslední době roste. Je to zřejmé i ze stížností, které komora dostává. „Pacienti mají občas pocit, že je třeba si na lékaře došlápnout,“ řekl ČTK mluvčí komory Pavel Kubíček.

V Praze včera třiatřicetiletý muž zastřelil dvaapadesátiletého lékaře Jana Štědrého z ortopedického oddělení nemocnice Na Bulovce. Lékař útočníka před časem operoval. Podle Kubíčka by však normální člověk takto na lékařský zákrok, proti kterému má výhrady, nereagoval.

Kubíček uvedl, že obecně lékaři nemají dostatek času na to, aby pacienty důkladně poučili o všech aspektech, které léčbu provázejí. Je to dáno systémem práce v českém zdravotnictví, kdy lékaři tráví spoustu času psaním zpráv a vykazováním zdravotní péče pro pojišťovny. Štědrému by však ani sebelepší komunikace s pacientem život nezachránila, protože jednání jeho pacienta bylo neadekvátní, zdůraznil Kubíček.

Loni v květnu pacient zastřelil v ordinaci v Ječné ulici v Praze svého bývalého zubaře, s jehož prací byl nespokojen. Podle Kubíčka ale nelze podle těchto dvou případů posuzovat tendence ve společnosti.

Přednosta Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Jiří Raboch ČTK řekl, že se vždy stávaly případy, kdy duševně nemocný člověk viděl v někom domnělého nepřítele. Nemocný útočí slovně i fyzicky.

V zahraničí existuje řada příkladů útoků proti lékařům či zaměstnavatelům, některé jsou motivovány přesvědčením útočníka. Například v USA je nyní souzen člověk, který napadl lékaře, jenž prováděl potraty, připomněl Raboch.

Podle odborníka na lékařskou etiku, který nechtěl být jmenován, je dnešní případ tragédií, které nelze zabránit, pokud se po ulicích pohybují duševně nemocní lidé.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?