ČLK chce chyby lékařů řešit převážně sama

12. 8. 2009 10:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora je přesvědčena, že pochybení lékařů, která neohrozí pacienty, by měla řešit sama. Policie a státní zástupci by tak měli předávat většinu trestních oznámení přímo komoře. Trestní stíhání by mělo být až poslední možností. ČLK také žádá přísnější kritéria pro výběr soudních znalců ve zdravotnictví...


Česká lékařská komora (ČLK) chce tímto krokem zabránit „zbytečné kriminalizaci“ mnohých lékařů. Podle prezidenta komory Milana Kubka je totiž dosavadní praxe neuspokojivá a soudy jsou zavaleny řadou trestních oznámení na lékaře. ČLK proto připravila novelu zákona o ČLK, v níž zrychluje a zefektivňuje kárné řízení s lékaři. „ČLK je připravena převzít kompetence, které mají komory v rozvinutých státech,“ zdůraznil Kubek. Orgány činné v trestním řízení by tak měli podle něj většinu případů trestního oznámení na lékaře předat k disciplinárnímu řešení ČLK. „Protože posuzovat správnost či nesprávnost postupu lékaře může pouze znalec stejné odbornosti,“ dodal Kubek.

Požadujeme přísnější kritéria

Stavovská organizace se chce také podílet na přípravě nových přísnějších kritérií pro výběr soudních znalců ve zdravotnictví. Na jejich posudcích závisí osud lékařů i pacientů, přitom jediným kritériem, aby se lékař mohl stát soudním znalcem, je odborná způsobilost. „K výkonu znalecké činnosti nemůže být dostačující pouhá specializovaná způsobilost lékaře, znalci by měli být doporučováni profesní komorou garantující jejich erudici,“ prohlásil Kubek. Odbornou způsobilost má 90 procent lékařů. Soudní znalec by podle návrhu ČLK měl mít dvě atestace nebo jednu a osm let praxe v oboru a musel by podstoupit přezkoušení před komisí ČLK.

Více peněz

Lékaři by podle Kubka měli být za práci soudního znalce lépe placeni než dosud a zároveň by měli nést odpovědnost za případnou škodu, kterou svým posudkem způsobí. Nyní žádnou nemají. Podle právníka ČLK Jana Macha tak nyní vzniká k jednomu případu i více posudků. Sám byl účastníkem procesu, kde postupně vzniklo 12 znaleckých posudků, z nichž ani dva se neshodly. „Chceme zajistit lepší odměňování, aby funkce byla atraktivní pro skutečně špičkové lékaře, chceme zodpovědnost znalců za posudek a také to, aby lékaře hodnotil jen znalec v jeho oboru,“ shrnul na závěr Kubek. Znalci, kteří by opakovaně vytvářeli nekvalitní posudky, by měli být snadno odvolatelní, nyní to není možné.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?