ČLK dostala pokutu od antimonopolního úřadu a chce se bránit

7. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora (ČLK) podá žalobu na rozhodnutí antimonopolního úřadu o pokutě. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) má komora zaplatit 450.000 korun za to, že v roce 2001 doplnila svůj katalog nadstandardní péče o ceny služeb ambulantní zdravotní péče. Tyto služby nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění a lidé si je platí v ordinacích sami. "Byly to jen návrhy, platný katalog jsme vydali bez cen," upozornil Rath. Podle něj je absurdní, že komora dostala pokutu za to, že na něco vůbec jen pomyslela. "Je to jako v blázinci. Rozhodnutí úřadu poškodí občany, protože nebudou mít orientaci v cenách," řekl Rath a potvrdil, že komoroví právníci již připravují žalobu. Rath zdůraznil, že komora zveřejnila návrh cen na internetu na přání občanů, kteří chtěli vědět, v jaké cenové hladině se služby pohybují. "Chtěli jsme zabránit tomu, že jeden lékař chce za tutéž službu 500 a jiný 5000 korun," vysvětlil. Pokuta je pro komoru natolik vysoká, že bude muset podle Ratha omezit jinou agendu, aby mohla zaplatit. "Naruší to některé další činnosti. Zřejmě budeme muset šetřit na řešení stížností občanů, protože nebudeme mít na znalecké posudky...


“ uvedl.

Podle úřadu se komora dopustila porušení hospodářské soutěže. Toto porušení se řadí mezi takzvané dohody o cenách, které patří mezi nejzávažnější soutěžní delikty a jsou za ně ukládány nejvyšší sankce. Předseda úřadu Josef Bednář je přesvědčen, že včasným zásahem úřad zabránil tomu, aby pacienti platili vysoké

ceny za péči.

Příklad možného negativního dopadu na pacienty vyplynul podle Bednáře i z náhodného šetření mezi lékaři. Antimonopolní úřad podle jeho slov dotazy u několika doktorů zjistil, že například ceny za potvrzení do dětského tábora se pohybovaly od nuly do sta korun. Cena doporučovaná v katalogu přitom byla 200 korun.

ČLK, kromě zveřejnění na internetu, také katalog z ceníkem rozeslala na okresní sdružení. Všichni členové tak byli informováni o cenové politice svých konkurentů a mohli se jí přizpůsobit a tím uměle zvyšovat ceny.

Kromě zaplacení pokuty musí ještě lékařská komora splnit další části rozhodnutí ÚOHS. ČLK má provést u všech verzí katalogu a materiálů stejného charakteru takové úpravy, aby neobsahovaly ceny služeb ani návody na způsob jejich tvorby, uvedl Bednář.

Zároveň má komora podle Bednáře povinnost informovat všechna svá okresní sdružení, obvodní sdružení v Praze a prostřednictví internetu a časopisu Tempus Medicorum i všechny své členy o tomto rozhodnutí antimonopolního úřadu a o zrušení cen služeb ambulantní zdravotní péče hrazených přímo pacienty.

Na závěr Bednář doplnil, že i když se podařilo zabránit uplatnění vydaného katalogu z ceníkem v praxi, spočívá škodlivost cenových dohod v samotné jejich existenci.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?