ČLK kritizuje nadstandardy, pojišťovnám prý navyšují výdaje

6. 9. 2012 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pro pacienty zatím nadstandardy větší přínos nemají a pro pojišťovny znamenají jen růst výdajů, letos zhruba o půl miliardy korun, řekl ČTK prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. Od dubna si lidé mohou připlatit na lehčí sádru, lepší oční čočku a některá očkování, celkem na 18 výkonů. Na další tři by si mohli připlácet od ledna 2013. Jde o operace šedého zákalu modernějším laserem, šetrnější probouzení z narkózy a lepší systém navigace při ortopedických operacích.


„Očekávání, že nadstandardy přinesou výrazné prostředky, nebo se tím ušetří zdravotnímu pojištění, se ukazuje jako nerealistické,“ řekl Kubek. Zvýšení nákladů je dáno tím, že dosud pojišťovny některé výkony vůbec nehradily, takže si je pacienti platili sami. Nyní na ně přispívají částkou ve výši standardu, pacient doplatí jen rozdíl.

„Určitě nejsou mezi nadstandardy metody nebo výkony, které by byly rozhodující. Jde spíše o to splnit politické zadání, že mají být nadstandardy,“ řekl Kubek.

ČLK má zástupce v komisi, kterou pro návrhy nadstandardů ustavil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Komise vybrala tento týden z desítek návrhů odborných lékařských společností tři, které doporučila ministrovi zařadit mezi platné nadstandardy.

Podle deníku Dnes zaplatí pacient za použití navigačního přístroje při náhradě kloubu až 15.000 korun, stejnou částku dá, pokud bude chtít operaci šedého zákalu femtosekundovým laserem. Zhruba 2500 korun zaplatí za příjemnější probuzení z narkózy.

O dosavadní nadstandardy ale zatím nejeví pacienti velký zájem, očekávaný finanční přínos pro zdravotnická zařízení zatím není. Naopak pojišťovnám náklady rostou. Nadstandardy nabízejí jen některá zdravotnická zařízení, mnohá totiž čekají, jak jejich zákonnost zhodnotí Ústavní soud.

Na nadstandardy dali v lednu ústavní stížnost senátoři ČSSD. Do stížnosti zahrnuli i tvorbu registrů o pacientech a zdravotnících a povinnost přeregistrace pro všechna zdravotnická zařízení. Senátoři žádali o zrychlené projednání, aby bylo jasno, než od 1. dubna začne platit novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která nadstandardy vyjmenovala.

„Blíží se konec třetího čtvrtletí a žádné rozhodnutí nemáme. Dokud soud nerozhodne, zákon platí a tvorba nadstandardů pokračuje,“ řekl Kubek.

Největší prostor pro nadstandardy vidí v oborech, které jsou vzdáleny od kritické hranice život-smrt. Těžko si je dovede představit v onkologii a velice obtížně v péči o dětské pacienty. Vhodné jsou podle něj v dermatologii a v řadě chirurgických oborů.

Spíše než o nadstandardech by se podle něj mělo hovořit o metodách, u kterých cena neodpovídá přínosu pro pacienta. To znamená, že je alternativa buď výrazně levnější a stejně dobrá, anebo třeba i levnější, ale méně účinná, zastaralá. Proto tvorba nadstandardů musí být podle Kubka průběžná.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?