ČLK kritizuje vyřazení onkocenter ze sítě, pacienti prý zmateni

25. 6. 2009 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora (ČLK) zveřejní dnes výhrady k vyřazení některých pracoviť ze sítě komplexních onkologických center. Pacienti se prý dožadují léčení jen v komplexních centrech, protože si myslí, že ostatní pracoviště jsou špatná. Ministerstvo zdravotnictví provedlo loni audit a k 1. lednu 2009 zúžilo počet center z 18 na 13...


Po vlně kritiky vrátilo ministerstvo do sítě zlínské centrum. Obnovu pardubického centra neúspěšně podpořily v petici desetitisíce lidí. Podle ministerstva je soustředění péče do menšího počtu lépe vybavených center se zkušenými odborníky pro pacienty výhodné. Centra dostávají peníze z evropských fondů a jedině ona smějí dávat pacientům moderní biologickou léčbu.

Podle předsedy vědecké rady ČLK Aleše Hermana provedlo ministerstvo místo auditu „invalidní šetření“. Vyřazená centra se nedozvěděla důvod. Pacienti nabyli dojmu, že v těchto centrech se léčí špatně. Naopak komplexní centra se musejí zabývat i případy, kterými by se měly zabývat běžné onkologické ambulance.

ČLK se dohodla s Českou onkologickou společností, že by měly být provedeny skutečné klinické audity. Dělat by je měla odborná společnost, nikoli ministerstvo. Trvaly by pět až šest měsíců a výsledkem by byla podrobná zpráva pro každé hodnocené centrum.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?