ČLK podpoří protesty lékařů proti Julínkovým návrhům

8. 11. 2007 8:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora podpoří protestní akci lékařů proti návrhům ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) na prodloužení pracovní doby zdravotníků na 48 hodin týdně. Vystoupí i proti jeho plánu na omezování pravomocí stavovské organizace, v níž je povinně všech 40.000 lékařů...


Na mimořádné poradě se na tom shodli předsedové okresních sdružení ČLK s představenstvem. Podporu našli i u předních osobností české medicíny, profesorů Jana Pirka či Jana Žaloudíka.

„Pokud odbory budou organizovat protesty, ČLK by je měla podpořit. Definitivní stanovisko vydá sjezd, který se koná koncem měsíce“, řekl ČTK prezident ČLK Milan Kubek.

Představenstvo ČLK již dříve vydalo prohlášení, že odmítá Julínkovy snahy o likvidaci profesní samosprávy lékařů, která hraje nezastupitelnou úlohu nezávislého garanta kvality zdravotní péče. Návrh na změnu sice podali poslanci, ale ministr ho podporuje.

Exprezident ČLK Bohuslav Svoboda, velký kritik současného prezidenta Kubka, upozornil, že nemá smysl přijímat obecná prohlášení. Kubek to odmítl.

„Reakcí na ohrožení ČLK nemůže být, že budeme zbaběle mlčet a zalezeme do kouta“, řekl. Podle Kubka se sice může stát, že „politická moc komoru zlikviduje, horší by ale bylo, kdyby lékaři ztratili víru ve svoji profesní samosprávu“.

Předseda lékařského odborového klubu Martin Engel ČTK řekl, že případné protesty proti prodlužování pracovní doby by se konaly počátkem prosince, až se vrátí návrh ze Senátu k novému projednání do sněmovny.

Sám by si představoval jako nejvhodnější způsob manifestace, pak teprve tvrdší kroky. V regionech ale podle něj je radikální nálada, někde by chtěli lékaři hned zavřít ordinace.

Účastníci porady se zabývali i dnešním odvoláním ředitele Ústavu hematologie a krevní transfuze Pavla Klenera z funkce. Julínek ho odvolal, protože Klener odmítl Julínkovy plány na sloučení ústavu s Všeobecnou fakultní nemocnicí. Řada jich vyjádřila Klenerovi podporu.

Z jednání vzešel dopis Julínkovi k jeho dnešním narozeninám. Ironicky mu jeho profesní kolegové popřáli, aby si hodně a dlouho užíval zdravotní péče, kterou organizuje.

Prezident Kubek ČTK řekl, že Julínek si už dnes sám „nabídl na stříbrném podnose hlavu jednoho z nejlepších českých lékařů, profesora Klenera, takže žádný další dárek nepotřebuje“.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?