ČLK: Pojišťovny by měly změnit vedení a šetřit

9. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Známkou tři minus ohodnotili soukromí ambulantní lékaři Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, a přisoudili jí tak nejhorší výsledek mezi zdravotními pojišťovnami...


PRAHA -

Těsně před ní skončila Česká národní a třetí nejhorší byla v anketě České lékařské komory (ČLK) Vojenská zdravotní pojišťovna. Především problémy VZP chce komora urychleně řešit, řekl dnes novinářům prezident ČLK David Rath.

Pozdní platby VZP ohrožují provoz soukromých lékařů

„Dostáváme stížnosti soukromých ambulantních lékařů, že VZP neproplácí provedenou péči v termínu, který je stanoven vyhláškou ministerstva zdravotnictví. Platby se prodlužují až o dva měsíce. Řada soukromých ambulancí se tak dostává do ekonomických problémů druhotné platební neschopnosti a hrozí jim zánik,“ uvedl Rath.

ČLK je přesvědčena, že za finančními problémy VZP a jiných pojišťoven jsou chyby v řízení těchto institucí. „VZP utrácí každoročně stále více prostředků za různé 'doplňkové' aktivity - plakátová a billboardová kampaň, různá blahopřání svým pojištěncům k svátkům nebo narození dítěte,“ vyjmenoval Rath,

jemuž se nelíbí ani příprava tisku nových průkazek pojištěnců

VZP.

„Výměna kartiček pro šest milionů pojištěnců VZP by přišla asi na 50 milionů (korun) a platila by jen dva roky, protože po vstupu do Evropské unie lze předpokládat sjednocování průkazů na evropské zdravotní karty nebo jiné karty,“ uvedl prezident komory.

Podle ČLK nefunguje ve VZP kontrolní mechanismus správní a dozorčí rady. „Chceme, aby členové managementu a správních a dozorčích rad měli přímou osobní odpovědnost, ručili svým majetkem a měli i trestněprávní odpovědnost za hospodaření,“ uvedl Rath.

Komora chce jednat s ministerstvem zdravotnictví a zdravotním výborem Poslanecké sněmovny o urychlené nápravě v prodlevách především od VZP, ale i od Vojenské zdravotní pojišťovny. „Pokud nebude nalezeno urychleně jiné řešení, jsme pro zavedení nucené správy nad těmito institucemi,“ řekl Rath.

Rath vítá záměr Součkové uštřit na pojišťovnách 677 milionů

Prezident ČLK také uvítal snahy ministryně zdravotnictví Marie Součkové o změnách řízení pojišťoven. Ministryně hodlá v budoucnu na zdravotních pojišťovnách ušetřit 677 milionů korun. VZP má na vlastní provoz 3,5 a ostatní pojišťovny čtyři až pět procent z vybraného zdravotního pojištění, což ročně dohromady dělá pět miliard korun.

Nově mají mít všechny zhruba o půl procenta méně. Ročně by se tím získalo podle ministerských výpočtů 677 milionů, které by šly na zdravotní péči. Rath se domnívá, že pojišťovnám stačí dvě procenta, tedy polovina.

ČTK

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?