ČLK: Povinné očkování má smysl jen u závažné choroby, ne chřipky

5. 2. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Nařídit povinné očkování má smysl jen u závažné choroby, ne chřipky, je přesvědčen prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. Pravomoc rozhodnout, kdy bude proti prasečí chřipce nutné povinně očkovat vybrané lidi, má hlavní hygienik Michael Vít, který však tento týden léčí s největší pravděpodobností s prasečí chřipkou.


„V žádném případě nejsem nepřítel očkování, sám se proti sezonní chřipce očkovat nechávám… Ale jsem zásadně proti tomu, aby někomu bylo očkování ukládáno jako povinné,“ řekl Kubek.

Právo svobodné volby každého pacienta je podle něj možno omezit pouze tehdy, pokud se má odvrátit nějaké zásadní nebezpečí.

„To znamená, pokud by pacient chtěl běhat s otevřenou tuberkulózou a roznášel bacily tak jako pan hygienik Vít chřipkový virus v pražském supermarketu, tak prostě takový pacient má být nuceně léčen,“ uvedl.

Vláda v pondělí rozhodla, že ponechá na Vítovi, aby sledoval vývoj prasečí chřipky a rozhodl, kdy bude nutné očkovat vybrané lidi povinně.

Podle prvního náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra má tuto pravomoc hlavní hygienik už od roku 1952. V minulosti ji využil třeba po povodních, kdy v daných oblastech nařídil povinné očkování proti žloutence.

Podle zjištění ČTK hlavního hygienika zastupuje v případě nemoci vrchní ředitelka úseku ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Viera Šedivá. Do funkce byla jmenována vládou loni v srpnu.

V případě nepřítomnosti hlavního hygienika přebírá veškeré jeho kompetence. Mezi ně patří například řízení a kontrola krajských hygienických stanic, řízení politiky ochrany veřejného zdraví či řízení očkování. Může nařídit mimořádná opatření nejen při epidemii, ale i když hrozí nebezpečí jejího vzniku.

Před svým jmenováním zástupkyní hlavního hygienika ČR byla Šedivá ředitelkou Zdravotního ústavu se sídlem v Kolíně a Zdravotního ústavu se sídlem v Praze. V minulosti také působila na vedoucích pozicích na okresní hygienické stanici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?