ČLK projedná omluvu židovským lékařům a pasuje 17. rytíře lékařů

18. 3. 2010 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Představenstvo České lékařské komory (ČLK) projedná dnes dopoledne omluvu židovským lékařům za perzekuci v době od října 1938 do března 1939, než Židy po okupaci země vyřadily z veřejného života norimberské zákony. Večer pasuje prezident ČLK Milan Kubek v Kaiserštejnském paláci sedmnáctým Rytířem českého lékařského stavu vesnického rodinného lékaře ze severočeského pohraničí a bývalého politického vězně a vězeňského lékařa Hugo Engelharta.


Text omluvy židovským kolegům navrhl předseda vědecké rady ČLK Aleš Herman. Stavovská organizace v ní přiznává pochybení svého předválečného vedení. To se 14. října 1938, tedy pět měsíců před německou okupací, podílelo na přípravě memoranda s ostře antisemitskými opatřeními. Podle memoranda nemělo být pro budoucnost přípustno, aby povolání lékařská, právnická a technická byla vykonávána Židy.

Česká advokátní komora se kolegům židovského původu omluvila již loni. Text omluvy ČLK schválila jednohlasně minulý týden vědecká rada ČLK. Pokud se stejně vyjádří dnes i představenstvo, zazní omluva vrcholného orgánu komory po téměř 72 letech. Stavovskou organizaci lékařů zrušili komunisté po únoru 1948. Obnovena byla v roce 1991.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?