ČLK se zapojí do sporu v IKEM

27. 10. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora (ČLK) se zapojí do sporu ohledně konkurzu na šéfa transplantační chirurgie v IKEM. Chystá se prověřit obě dvě vědecké práce, které se zpochybňováním konkurzu souvisí.


Posouzení, o které ČLK požádal nynější přednosta Miloš Adamec, potrvá několik týdnů. „Profesor Adamec mě požádal, aby komora prověřila originalitu obou prací. Pověřil jsem neprodleně výkonného sekretáře vědecké rady Pavla Kubíčka, aby oslovil přední odborníky v oboru, profesory, kteří jsou členy komory,“ uvedl pro ČTK Kubek.

Práce k posouzení prý zatím komora nedostala, Kubek ale předpokládá, že je autoři co nejdříve poskytnou. Je to podle něj v zájmu jejich i IKEM, protože aféra kolem možného plagiátorství poškozuje jméno špičkového pracoviště, je tedy třeba ho očistit.

Kubek: konkurz možná ani není platný

Vedení komory také zaslalo dopis řediteli IKEM Janu Malému s dotazem, proč nepožádal vedení ČLK, aby vyslala svého zástupce do výběrové komise. Ředitel již dříve uvedl, že v komisi byl zástupce ČLK, předseda její vědecké rady Aleš Hermann.

Podle Kubka ale ze zákona má zástupce do konkurzní komise jmenovat prezident ČLK nebo šéf místního sdružení ČLK, o ničem takovém neví. Zřejmě tedy šlo jen o domluvu mezi Malým a Hermannem.

Pokud by se potvrdilo, že ředitel při sestavování komise nedodržel zákon, mohlo by to podle Kubka znamenat, že konkurz je neplatný. To už je prý ale na posouzení právníků.

Pravost práce ověří i děkan fakulty

Spor se vede o dvě práce na stejné téma transplantace střeva u potkanů. Autoři jedné z prací, chirurgové Ivan Matia a Peter Baláž, kteří v IKEM pracují, nařkli druhého účastníka konkurzu Jiřího Froňka, že jejich práci opsal.

Froněk uvedl, že už dal všechny doklady o svém autorství právníkům, aby posoudili, zda se má bránit soudně. Ředitel Malý požádal děkana lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Zdeňka Koláře, aby dal prověřit pravost práce, kterou na fakultě obhajoval Froněk a získal za ni v roce 2004 titul Ph.D. Případem by se měla zabývat tamní vědecká rada. Malý rozhodne o vítězi konkurzu, až dostane její stanovisko.

Že situace není jednoduchá a dopadá na atmosféru v IKEM vyplývá i z prohlášení docenta Malého, v němž píše, že „IKEM se omlouvá zejména svým pacientům transplantačních programů, které, jak z mnoha ohlasů vyplývá, uvádí tato mediální kampaň v nejistotu“.

Zároveň ujišťuje pacienty, že „probíhající události nemají žádný vliv na provoz transplantačních programů“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?