ČLK: Vadí nám zejména omezení našich kompetencí

27. 4. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora se na svém sjezdu ohradila proti reformě zdravotnictví v podobě, jak ji představil ministr Leoš Heger. Největší kritiku si Heger vysloužil tím, že se inspiroval Julínkovými zákony a pokusil se omezit kompetence ČLK. Přinášíme vám další připomínky, které zpracoval ředitel právního oddělení ČLK Jan Mach.


Změny v nestátních zdravotnických zařízeních (NZZ)

Podle návrhu mají dosavadní registrace NZZ pozbýt platnosti do 36 měsíců. Do té doby poskytovatel buď získá nové „oprávnění k poskytování zdravotních služeb“ (splní-li podmínky), nebo musí skončit svou soukromou praxi.

To chápeme jako bezprecedentní zásah do dříve nabytých práv soukromých lékařů, který je za hranicí ústavnosti. Navrhujeme proto, aby „fyzické a právnické osoby, které ke dni nabytí účinnosti zákona jsou oprávněny provozovat zdravotnické zařízení se považují za poskytovatele zdravotních služeb podle tohoto zákona.“

Právo kontroly poskytovatelů

Právo kontrolovat poskytovatele a ukládat nápravná opatření má mít MZ, KÚ, SÚKL, nikoli však profesní komory. Proč?

Jde-li přeci o poskytovatele lékařských, stomatologických, nebo farmaceutických služeb, má mít toto právo též profesní komora zřízená zákonem.

Prodej a dědění praxí

Zákon umožňuje dědění praxí, což hodnotíme velmi pozitivně. Je málo pochopitelné, proč současně neumožní též jejich prodej. Šlo by o jeden odstavec navíc a jednu větu do zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Tato oblast má prý být řešena novelou zákona 48/97. Proč ne tady a teď?

Registrující praktik pečuje o své pojištěnce 24 hodin denně

Návrh počítá s tím, že registrujícího všeobecný lékař pro dospělé i pro děti bude mít povinnost zajistit péči o své pojištěnce 24 hodin denně 7 dnů v týdnu.

To je podle nás zcela nereálné. Takový návrh by se měl zcela vypustit.

Informovaný souhlas a nesouhlas

Tato oblast je zpracována velmi nepřehledně a nejasně. ČLK navrhla jasný, pro lékaře srozumitelný text. Je třeba stanovit, kdy lze poskytovat péči bez souhlasu, režim u dítěte kde rodiče odmítají neodkladnou péči, jak postupovat při přijetí na ARO v bezvědomí, jak když pacient uteče.

Potřebujeme, aby byl odstraněn maligní odkaz na tak zvané „osoby blízké.“

Další problematická ustanovení

Reforma sice počítá s povinností stanovit individuální léčebný postup, neuvádí však jak, zda písemně, zda vždy i u jednorázových výkonů. Má dojít ke vzniku národního registru všech zdravotníků - proč?

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?