ČLK varuje, že Heger nepřipravil mechanismus tvorby nadstandardů

1. 4. 2011 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora (ČLK) postrádá v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou připravilo ministerstvo zdravotnictví, popis toho, kdo a jak bude definovat nadstandardní zdravotní péči. Novinářům to řekl prezident komory Milan Kubek.


Návrh, jak zákonný rámec vyjednávání o standardech v novele vytvořit, se proto komora snaží spolu s vládní stranou Věci veřejné prosadit na koaličních jednáních o zdravotnické reformě.

Kubek byl dnes před novináři velmi skeptický v otázce, zda má česká vláda a politická reprezentace obecně vůbec zájem na reformě zdravotnictví a spolupráci s komorou. „Měsíc od konce akce Děkujeme, odcházíme se posiluje podezření, že odpověď zní ne,“ podotkl prezident komory. Skeptický byl také k tomu, zda jsou politici ochotni omezit korupci ve zdravotnictví.

Podmínkou úspěšné reformy je podle Kubka vysvětlení jejího smyslu a cílů veřejnosti, tedy spolupráce vlády s opozicí, regiony, ale i podpora ze strany lékařů a dalších zdravotníků.

„Pokud velká část veřejnosti bude vnímat změny jako nespravedlivé, tak ji (reformu) nikdy nepřijme,“ varoval Kubek. Reformátoři musí být důvěryhodní, ale důvěryhodnost současné vlády prý nyní podkopává například bezradnost a zmatky při přípravě důchodové reformy.

Pokud bude novela zákona o zdravotním pojištění, kterou předkládá ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a jeho úředníci, přijata v současné podobě, obává se Kubek, že žádný seznam nadstandardní péče nevznikne. Seznam je přitom potřeba k tomu, aby si lidé mohli vybrat míru svého dobrovolného připojištění.

„Chybí tam mechanismus tvorby, aby bylo jasné, jak se standardy budou dělat,“ řekl novinářům. Nadstandardní výkony, tedy léčba prováděná dražším způsobem, než je ten nejlevnější na úrovni současné vědy, by v budoucnu neměly být placeny ze zdravotního pojištění. Pacient by rozdíl v ceně doplácel buď přímo, nebo by se mohl připojistit. Kubek připustil, že budoucí z pojištění placený standard nebude odpovídat současné šíři poskytované péče.

ČLK má připravený vlastní doplněk novely, který mechanismus vzniku seznamu nadstandardních výkonů popisuje. Prosadit jej chce do zákona na koaličních jednáních prostřednictví Věcí veřejných. VV se v posledních týdnech na jednání koaličních špiček ve formátu K9 dostaly podle informací ČTK do sporů s ODS o postavení komory v systému českého zdravotnictví. Občanští demokraté by rádi roli profesní organizace omezili.

Podle představ právníků komory by seznam nadstandardních výkonů vydalo jako vyhlášku ministerstvo zdravotnictví poté, co posoudí návrhy ČLK a České stomatologické komory a rozhodne, že jsou v souladu s veřejným zájmem.

Komory by na přípravě svých návrhů spolupracovaly s lékárnickou komorou, odbornými společnosti, lékařskými fakultami a sdruženími poskytovatelů péče i pojištěnců. Kubek přitom upozornil, že medicína se vyvíjí, a definování standardů a nadstandardů tak bude nikdy nekončící proces. Pokud se návrh ČLK podaří prosadit, mohl by prý první seznam vzniknout ještě v letošním roce.

Předseda ČLK dnes také uvedl, že vyšší sazba daně z přidané hodnoty vysaje příští rok ze zdravotnictví okolo čtyř miliard korun.

„Neděláme reformu proto, abychom na úkor zdravotnictví sanovali rozpočet. Veřejnost nebude důvěřovat politikům, kteří chtějí okrádat veřejné zdravotnictví,“ prohlásil s tím, že tyto čtyři miliardy se musí do zdravotnictví vrátit a nesmí být ohroženo slíbené zvýšení platů zdravotníků v příštím roce.

Součástí reformy musí být podle ČLK také zpřesnění pravidel pro rozdělování pojistného v rámci povinného pojištění. Komoře vadí i nyní příliš vysoké výdaje za drahé léky, či předražené nákupy v nemocnicích.
Kubek kritizoval i plánovanou restrukturalizaci lůžek, pro kterou prý chybí potřebné analýzy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?