ČLK vítá osvobození dětí od poplatků, ale chce kompenzace lékařům

12. 2. 2009 9:43
přidejte názor
Autor: Redakce
"Dnešní rozhodnutí lze považovat za přijatelný kompromis, který výrazně zmírňuje asociální a nesmyslný systém zavedený Tomášem Julínkem. Nová pravidla již neodporují evropské tradici financování zdravotní péče na solidárním principu," uvedl Kubek...


Česká lékařská komora (ČLK) vítá osvobození dětí do 18 let od poplatků u lékaře, žádá ale, aby ztrátu kompenzovaly lékařům i nemocnicím zdravotní pojišťovny. Dokud tento požadavek nesplní, doporučuje ČLK soukromým lékařům i ředitelům nemocnic, aby nepodepisovali cenové dodatky ke smlouvám se zdravotními pojišťovnami. ČLK dnes také vyzvala hejtmany, aby přestali dotovat poplatky v krajských zařízeních. ČTK to sdělil prezident ČLK Milan Kubek.

Reagoval na rozhodnutí sněmovny osvobodit děti od poplatků u lékaře. V nemocnici, lékárně i na pohotovosti budou platit dál. Dětem a lidem nad 65 let klesne ochranný limit z 5000 na polovinu. Za položku na receptu by se mělo platit jen u léků, kde je doplatek nižší než 30 korun. Novelu dostane k podpisu prezident republiky.

„Dnešní rozhodnutí lze považovat za přijatelný kompromis, který výrazně zmírňuje asociální a nesmyslný systém zavedený bývalým ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem (ODS). Nová pravidla již neodporují evropské tradici financování zdravotní péče na solidárním principu,“ uvedl Kubek.

Varoval, že změna v poplatcích u léků zvýší náklady zdravotních pojišťoven. Pacient s lékem bez doplatku dá poplatek 30 korun, pacient s doplatkem vyšším regulační poplatek nezaplatí. Farmaceutické firmy, distributory i lékárny to bude podle Kubka motivovat ke zdražování léků.

Kubek se při požadavku na kompenzace lékařům a nemocnicím odvolal na slib ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové (ODS), že využije svého vlivu ve zdravotních pojišťovnách, aby výpadek příjmů nahradily. Kubek navrhuje zavést signální kód o nevybrání regulačního poplatku.

Kubek dnes zároveň vyzval hejtmany, aby respektovali změnu zákona a ukončili dotování poplatků pacientům krajských nemocnic a lékáren. Úřad na ochranu hospodářské soutěže, na který se s podnětem ČLK obrátila, nepotvrdil, že by šlo ze strany krajů o nedovolenou veřejnou podporu. Zároveň ale upozornil, že rozhodovací pravomoc má Evropská komise.

„ČLK není aktivně legitimována k podávání žaloby v této věci, protože není podnikatelským subjektem a nemůže být případnou nekalou soutěží poškozena,“ konstatoval Kubek. Na požádání ale poskytne ČLK soukromým lékařům vzor žaloby pro podezření z porušování pravidel hospodářské soutěže při darování regulačních poplatků. Právní oddělení ČLK připraví pro soukromé lékaře rovněž text podnětu k Evropské komisi, dodal Kubek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?