ČLK vzkazuje lékařům: nedodržujte vyhlášku

4. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora nabádá lékaře, aby vyhlášku o způsobu předepisování léčivých přípravků nerespektovali. Pokud by měl některý lékař problémy kvůli jejímu nedodržení, poskytne mu ČLK právní pomoc, která by podle prezidenta komory Davida Ratha “vyústila ve zrušení vyhlášky Ústavním soudem”...


Ministryně v minulosti v médiích několikrát uvedla, že lékaři budou po přijetí vyhlášky muset informovat pacienty o výši doplatku za léky. Ministerstvo ale podle komory pouze neprávně interpretuje současné znění vyhlášky, která ve skutečnosti nic takového nenařizuje.

Nejen že lékaři nemají možnost znát ceny v jednotlivých lékárnách, vyhláška ale nemůže ani vynucovat pacientův souhlas nebo odmítnutí doplatku.

“Vyhláška pouze říká, že lékař na receptu vyznačí, zda je lék plně hrazen pojišťovnou, částečně pacientem nebo jej pacient hradí úplně. Lékař ale není povinen informovat o tom pacienta,” uvedl D. Rath. ČLK nyní lékařům doporučuje, aby na recept vždy označili variantu C – tedy částečně hrazený lék.

(klu), www.Zdravi.Euro.cz, 3.2. 2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?