ČLK žádá pacienty o podporu: zavalte ministerstvo dopisy

10. 11. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora vyzvala pacienty, aby pomohli lékařům a nemocnicím v jejich boji za změnu připravované úhradové vyhlášky na příští rok. Ministerstvo zdravotnictví v ní stanoví pokles plateb za všechny druhy lékařské péče.


Zástupci lékařů a nemocnic se včera sešli, aby stanovili společný postup a shodli se na dalších krocích. „Byli bychom rádi, kdyby nás pacienti podpořili. Představujeme si dopisovou smršť, že nesouhlasí, aby jejich lékař nemohl léčit lege artis tedy podle doporučených pravidel,“ uvedl Milan Kubek pro ČRO.

Když lékaři vyčerpají limity, nebudou už prý péči nebo léky dotovat ze svého. Pacienty budou posílat na jejich zdravotní pojišťovnu, ať se s ní nějak domluví. Soukromí lékaři zase prý zvažují, že začnou od pacientů vybírat hotově.

MZ: Ať se zařízení samo domluví

Ministerstvo zdravotnictví se brání a tvrdí, že peníze v systému zkrátka nejsou, navíc si podle něj může zařízení s pojišťovnou vyjednat vyšší platby. Vyhláška stanoví jen minimální hranici. Do čtvrtka mají lékaři a nemocnice dát ministerstvu k vyhlášce připomínky. Pošlou je jednotlivá sdružení lékařů a nemocnic, souhrnné připomínky pošle také ČLK.

„Nesouhlasíme s poklesem úhrad, neodpovídá to ekonomické realitě a je to politické rozhodnutí. Výběr pojistného neklesá, na účtech pojišťoven je 18 miliard, mají být použity na úhradu péče,“ doplnil dále Kubek.

Nemocnice: lékaře stejně nezaplatíme

Nemocnice na jednání s lékaři upozornily, že ani v případě, že jim ve vyhlášce ministerstvo platby navýší, nebudou moci zvýšit platy tak, aby lékaři neodcházeli do zahraničí. Aktuálně v akci Lékařského odborového klubu hrozí výpovědí na konci roku 3700 z 16.000 nemocničních lékařů.

Situace podle Kubka přerůstá možnosti manažerů. Kdyby mělo odejít pět až 10 procent lékařů, zvládnou to, ale těžko najdou řešení, pokud jich odejde třeba polovina. To musí řešit vláda, zdůraznil prezident ČLK.

Lékaři a nemocnice se také shodli v odporu proti regulacím léků a laboratorních vyšetření. Milan Kudyn ze Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost varoval, že kvůli regulacím by lékaři nemohli léčit děti podle nejlepšího vědomí a svědomí.

„Zejména u dětí to je smutné říct rodičům, že dítěti nemohu poskytnout, co si myslím, že by mu mělo patřit,“ uvedl. Zdravotníci jsou podle Kubka ochotni smířit se i s tím, že vyhláška prodlouží doby splatnosti, jen aby dostali vyšší platby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?