ČLK žádá růst peněz ambulancí o čtvrtinu, pojišťovny na to nemají

13. 9. 2006 9:56
přidejte názor
Autor: Redakce
Až o čtvrtinu více by podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka měly platit zdravotní pojišťovny v příštím roce za léčení ambulantním specialistům. Jejich zástupci se již s pojišťovnami dohodli na minimálně tříprocentním nárůstu. Kubek novinářům řekl, že na tuto dohodu odmítá přistoupit, protože je pro většinu ambulancí nevýhodná


Praha - Výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček ČTK řekl, že na růst plateb o 25 procent pojišťovny nemají.

„Mnohem lepší by byla nedohoda, aby o úhradách musel rozhodnout ministr zdravotnictví Tomáš Julínek,“ řekl Kubek. Od Julínka (ODS) jako konzervativního politika očekává, že „nepřipustí okrádání soukromých lékařů“ a umožní, aby jim rostly příjmy více než „o ona tři trapná procenta“. Gajdáček označil Kubkovy požadavky za nereálné, jsou prý „z říše snů“.

Kubkovi na nynější dohodě kolegů s pojišťovnami vadí, že mají ambulance přejít na paušální platby. Podle něj by tak byl konec s platbami podle seznamu výkonů, který umožňuje zvýšit příjmy ordinací lepším ohodnocením lékařské práce. „Zřejmě definitivně bychom rezignovali na výraznější zvýšení ceny naší práce,“ varoval Kubek.

Gajdáček uvedl, že dohoda s ambulantními specialisty, kterou Kubek napadl, zajišťuje celkový nárůst úhrad o více než pět procent a uvolňuje přísné regulace na léky zavedené exministrem Davidem Rathem.

„Lékaři tak budou mít možnost předepsat více léků, které jsou nezbytné zvláště pro chronicky nemocné,“ vyzdvihl. Podle něj Kubek jako ambulantní specialista myslí jen na zlepšení příjmů lékařů a zapomíná na pacienty.

Kubek uvedl, že z peněz pojištění dostávají ambulantní specialisté za péči 11 miliard korun. Jeho návrh by znamenal nárůst výdajů pojišťoven o dvě až tři miliardy korun. Ten podle něj mohou pojišťovny pokrýt, protože jim ambulantní specialisté za rok 2006 ušetřili zhruba jednu miliardu korun za léky. Zhruba 700 milionů korun navíc by podle něj mělo připadnout ambulancím z výběru pojistného, který má stoupnout v příštím roce o šest až sedm procent.

Kubek počítá i s tím, že stát by znovu mohl navýšit platby za děti, důchodce a nezaměstnané. Pokud ani tyto prostředky nebudou stačit, „nebudeme se bránit, když ministerstvo vytvoří prostor pro zvýšení spoluúčasti pacientů“, prohlásil Kubek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?