ČLK zřídila výbor pro bezpečnost pacientů, zaměří se na stav péče

11. 5. 2016 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora (ČLK) zřídila výbor pro bezpečnost pacientů. Zaměří se na stav zdravotní péče a její dostupnost. Posuzovat by měl návrhy opatření a zákonů, ne stížnosti nemocných. Novinářům to řekl prezident ČLK Milan Kubek. Podle něj nedostatek lékařů a sester začíná dopadat na kvalitu péče.


„Pokud sama slouží jedna sestra bez sanitáře na 40 pacientů, není v lidských silách, aby péče vypadala tak, jak bychom si představovali a pacienti si zasloužili,“ uvedl Kubek. Některé nemocnice kvůli nedostatku personálu musely uzavřít vybraná oddělení, nebo omezit jejich provoz.

Výbor má zatím dva členy. Vedle Kubka je v něm šéf Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) Václav Krása. „Obáváme se destabilizace zdravotnických zařízení. Dopadne to nejvíc na lidi se zdravotním postižením, kteří jsou na tom nejhůř,“ uvedl Krása. Podle něj se už nyní u ošetřovaných v nemocnicích například objevují víc proleženiny. „Je to jasný signál, že se zhoršuje péče o pacienty,“ řekl šéf NRZP. Podle něj se také zkracuje hospitalizace a nemocnice pacienty pouštějí rychle domů.

Kubek s Krásou se chystají do výboru získat významné lékaře a zdravotníky i další osobnosti, aby byl „dostatečně autoritativní“. „Jde nám o něco jiného, než jde komerčním skupinám, které prodávají různé certifikáty. Tato aktivita je nekomerční, nezávislá na výrobcích čehokoliv. Budeme si vybírat, koho přizveme,“ řekl Kubek. Výbor bude využívat právní kancelář komory.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?