ČLnK: Problémy v oblasti léku budou řešit novely zákonů

7. 11. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékárnická komora (ČLnK) chce řešit problémy týkající se elektronických aukcí, prodeje léků do ciziny nebo "baťůžkaření" prostřednictvím novely zákona v oblasti léků. Shodli se na tom dnes se zástupci ministerstva zdravotnictví při posledním dni sjezdu komory v Benešově. Konkrétnější řešení obě strany nenašly. Novinářům to oznámilo nové vedení ČLnK.


Elektronické aukce jsou podle lékárníků problematické, protože v nich může zvítězit firma, která nabídne nejnižší cenu, není ale nijak zajištěno, aby pokryla potřeby trhu. Problémy podle nich vznikly zejména kvůli tomu, že ministerstvo i s lékárníky poměrně rychle připravilo reformu zákona, která se ale kvůli řadě pozměňovacích návrhů „rozpadla“.

„Z té materie se vytratil koncept. Z kompaktního materiálu se novela změnila do série izolovaných opatření,“ řekl viceprezident ČLnK Stanislav Havlíček. Dodal, že na novele zákona budou obě strany spolupracovat.

Se zástupci ministerstva probrali také problém „baťůžkaření“, kdy firma dodá lék lékaři místo lékárně a takzvaného reexportu, kdy budou distributoři skupovat léky levně v Česku a draho je prodávat v cizině.

„Bude otevřený trh a my například budeme úspěšní při vyjednávání cen, tak logicky dojde k tomu, že řada subjektů bude ty léky vyvážet. To si myslím, že je velmi důležité téma pro pacienty naší země,“ prohlásil nový prezident lékárníků Lubomír Chudoba. Podobné problémy by podle něj mohly mít i další evropské země.

Delegáti sněmu v Benešově také dnes přijali usnesení, které následující rok bude řešit nově předsednictvo lékárnické komory. Lékárníci budou například jednat o tom, aby nemocniční lékárny sloužily jen pro pacienty nemocnic. Chtějí také prosadit, aby všechny lékárny prodávaly léky za stejné či alespoň srovnatelné ceny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?