Co bude? Vedení špitálu mlčí

2. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Není jisté, jak dopadne boj lékařských odborářů s ministrem zdravotnictví. Poté, co Leoš Heger nabídl dvě miliardy korun z rezerv pojišťoven na platy zdravotníků, vytasili se odboráři s novými požadavky.


Například požadují záruky, aby peníze šly pouze na platy lékařů. Další podmínkou je, aby odměňování řešil speciální zákon. A Heger by měl ředitelům nemocnic nařídit, aby vzali zpět všechny lékaře, kteří podali výpověď v souvislosti s výzvou Děkujeme, odcházíme. Někteří ředitelé nemocnic ve Zlínském kraji si ale za protestující lékaře už našli náhradu.

Jinde říkají, že si budou vybírat.

Ve Vsetíně podalo výpověď sedmatřicet lékařů z celkového počtu pětadevadesáti. Například chirurgické oddělení opouští téměř všichni doktoři. Jedním z nich je Radim Slováček.

„Čekám, jak se domluví ministr Heger s lékařskými odbory. Jsem připraven výpověď stáhnout, ale taky odejít,“ řekl Slováček.

On i většina jeho kolegů má možnost se uživit i mimo zdravotnictví. „Každý je tady ale sám za sebe, takže nevím, jak se nakonec ostatní rozhodnou,“ řekl chirurg. Získat vyjádření ředitele nemocnice Martina Metelky se ale včera redakci nepodařilo.

S tiskem odmítl mluvit a prostřednictvím sekretářky odkázal otázky směřovat na mluvčí nemocnice Lenku Plačkovou. Ta však celý den nebrala telefon a nereagovala ani na textové zprávy.

Pro regionální týdeník se ale o den dříve ředitel Metelka vyjádřil neurčitě: „V tuto chvíli je prioritou udržet zařízení v provozu, zachovat činnost všech oddělení a kontinuitu poskytované péče.

Pokračujeme v jednání se všemi lékaři, kteří podali výpověď.“ Podle krajské radní pro zdravotnictví Hany Příleské je nutné systém nemocniční péče optimalizovat. „Nelze proto zaručit, že nemocnice přijmou všechny lékaře zpátky,“ řekla Příleská.

Odboráři ale s takovým postupem nesouhlasí. Doktoři totiž současně s výpověďmi podepsali dohodu o vzájemné solidaritě, v níž se mimo jiné zavázali, že se nikdo do práce nevrátí v případě, že vedení nemocnice nevezme zpět všechny.

„Já si nemyslím, že by nemocnice nepřijala všechny lékaře zpět. Již dříve bylo řečeno, že v tomto by problém být neměl,“ uvedla předsedkyně místní organizace Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů v Kroměříži Ivana Horková.

Ředitel krajské nemocnice ve Zlíně Bohuslav Škubal už dříve avizoval, že lékaři mohou výpovědi stáhnout do 20. ledna.

„Se všemi, kteří se rozhodnou v Baťově nemocnici zůstat, bude ředitel ještě jednat,“ omezila své vyjádření na pár vět mluvčí zdravotnického zařízení Karla Havlíková. Ještě méně sdílnější byla mluvčí nemocnice v Kroměříži Veronika Klímová.

„My se k tomuto nebudeme vyjadřovat,“ reagovala. Ani v Uherském Hradišti není jisté, že vezmou doktory, kteří podali výpověď, zpět.

„Jasně signalizovali, že jsou ochotni a schopni z nemocnice odejít. Pak je tedy nutné počítat s jejich odchodem,“ uvedl ředitel tamní nemocnice Antonín Karásek.

Podle něj budou 1. března některá uvolněná místa obsazena personální náhradou.
„Představu o tom, kolik lékařů a na kterých odděleních lze postrádat, mám,“ řekl Karásek.
Ministr zdravotnictví Leoš Heger nabídl minulý pátek lékařům dvě miliardy na zvýšení platů zdravotníků a požádal doktory, aby stáhli výpovědi.

Mezi navrhovanými jedenácti body, díky nimž chce Heger vyřešit situaci ve zdravotnictví, jsou například změna úhradové vyhlášky a zrušení lůžek akutní péče v rámci úspor.
Podle krajské radní Hany Příleské jsou lůžka, která je možné zrušit.

„Na druhou stranu je nutné říct, že jsou i obory, kde lůžka chybí,“ uvedla. Na otázku, jak dobře optimalizovat síť zdravotnictví v regionu, má odpověď analýza zdravotní péče, kterou pro hejtmanství zpracovává Ústav regionálního rozvoje, veřejné správy a práva na Fakultě managementu a ekonomiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Dokončena má být do konce roku.

Ve čtyřech nemocnicích Zlínského kraje: Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně, nemocnicích ve Vsetíně, Kroměříži a Uherském Hradišti - podalo výpověď v souvislosti s výzvou Děkujeme, odcházíme zhruba 260 lékařů, což je přibližně 40 procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?