Co by měla splňovat nemocnice 21. století?

19. 4. 2012 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora (ČLK) nabízí zřizovatelům a majitelům nemocnic bezplatné provedení personálního auditu v jejich zdravotnickém zařízení. Pokud nemocnice obstojí, může získat certifikát „Nemocnice 21. století“, který je prý jediným certifikátem prokazujícím dostatečný počet a odbornost lékařů v nemocnici.


Zatímco ministerstvo zdravotnictví nedávno vydalo novou personální vyhlášku umožňující ředitelům nemocnic ještě více redukovat počty lékařů a ostatního zdravotnického personálu, ČLK připomíná, že hlavní podmínkou kvalitní a bezpečné zdravotní péče v českých nemocnicích je především dostatečné množství patřičně kvalifikovaného zdravotnického personálu.

Devastující dopad vyhlášky

„Česká lékařská komora nesouhlasí s vyhláškou č. 99/2012 Sb., O požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb, neboť tato vyhláška není ze strany Ministerstva zdravotnictví řešením problému ohrožujícího bezpečnost pacientů, ale pouhou legalizací současné personální devastace některých zdravotnických zařízení,“ říká mluvčí ČLK Michal Sojka.

Vyhláška určuje počty úvazků lékařů s přesností na desetiny čísla, přičemž jeden tento úvazek je ve vyhlášce současně započítáván jak do počtu lékařů na lůžkovém oddělení, tak mezi lékaře na operačních sálech i do počtu lékařů zajišťujících provoz ambulance.

„Jsem ochoten uvěřit v trojjedinost Boha, ale nikoliv lékaře,“ pronesl prezident ČLK Milan Kubek s tím, že si nedokáže představit, jak tento jeden lékař bude moci být fyzicky na několika místech najednou.

Ministerstvo zpochybňuje specializace

Kromě nedostatečného počtu úvazků vadí lékařům i nízké nároky vyhlášky na kvalifikaci lékařů.
Vyhláškou se zavádí i novinka – tzv. společný lůžkový fond, který umožňuje, aby se o pacienty, jejichž diagnóza spadá pod jednu odbornost, mohl starat i lékař s jinou odborností. To pouze na základě absolvování dvouletého společného základního vzdělávacího kmene.

„To je tak trošku návrat naší medicíny do druhé poloviny 19. století, kdy v nemocnicích existovalo chirurgické oddělení, interna a tam kde byli osvícení radní, tak ještě porodnice,“ řekl Kubek s tím, že tento stát vlastně zpochybňuje samotný systém vzdělávání lékařů.

„Proč se mají lékaři specializovat, proč mají skládat atestace, když se potom budou o pacienty stejně starat pouze na základě příslušnosti k určitému společnému vzdělávacímu kmeni v délce pouhé dva roky po ukončení lékařské fakulty,“ položil řečnickou otázku Kubek.

Vyhláška umožňuje, aby byl lékař s příslušnou specializací přítomen pouze virtuálně, tj. jako konzultant po telefonu, který by na pracoviště docházel pouze na vyžádání.

„V praxi to bude vypadat tak, že budete mít oddělení, které se bude tvářit jako, že poskytuje kardiologickou péči, ale kardiolog tam bude docházet někdy odpoledne, po skončení ordinačních hodin v jeho soukromé kardiologické praxi,“ vylíčil Kubek.

Na pohotovosti půjde o život častěji než obvykle

Za úplnou katastrofu považuje prezident ČLK pravidla nastavená pro ústavní pohotovostní službu (ÚPS). Ministerstvo prý tento problém bagatelizuje s tím, že se jedná jen o večerní či noční hodiny, kdy zdravotnická zařízení navštěvuje relativně málo pacientů. Tento argument však lékaři striktně odmítají.

„Je třeba si uvědomit, že zde hovoříme přibližně o dvou třetinách až třech čtvrtinách doby, po kterou je pacient hospitalizován. Jde o čas od skončení denní služby do začátku ranní služby a také o celé víkendy, svátky a tak dále,“ vysvětlil Kubek.

Tuto pohotovostní službu bude moci sloužit samostatně i lékař s jinou atestací, pokud má jeho atestační obor společný základní vzdělávací kmen.

„Jako příklad bychom mohli uvést například pacienta na chirurgii, o kterého by se kvalifikovaného chirurga mohl starat traumatolog. Tedy člověk, který je erudovaný v napravování kostí, sešití ran, ale akutní břicho neoperoval už 20 let,“ varoval.

ÚPS podle této vyhlášky může, a to i v případě akutní péče, vykonávat samostatně i nekvalifikovaný lékař bez atestace s tím, že kvalifikovaný lékař bude dostupný do 20 minut.
„Těch dvacet minut v mnoha případech může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí,“ podotkl.

O certifikát není velký zájem

Certifikát „Nemocnice 21. století“, který byl dosud udělen pouze 3 ze 186 českých a moravských nemocnic, je podle ČLK jediným certifikátem kvality, který prokazuje dostatečný počet kvalifikovaného personálu.

„Tento certifikát nelze koupit, čímž se také odlišuje od nejrůznějších komerčních akreditací,“ zpochybňuje význam ostatních certifikátů Sojka.

ČLK proto radí pacientům, aby preferovali ošetření v nemocnicích, jež splňují podmínky udělení certifikátu kvality – Nemocnice 21. století.

„Pouze u těchto nemocnic garantuje ČLK občanům, že budou léčeni dostatečným množstvím patřičně kvalifikovaného zdravotnického personálu a že se jim tedy dostane péče na úrovni 21. století,“ konstatoval Sojka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?