Co chybí českolipské nemocnici?

29. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na znamení nesouhlasu se stavem, který panuje v českolipské nemocnici, odstoupili minulý týden dva členové dozorčí rady - Zuzana Pudlačová a Stanislav Ludvík. Od října bude mít interna novou primářku, která...


Česká Lípa - Na znamení nesouhlasu se stavem, který panuje v českolipské nemocnici, odstoupili minulý týden dva členové dozorčí rady - Zuzana Pudlačová a Stanislav Ludvík.

Před časem si stěžovala zástupkyně primářky interního oddělení MUDr. Věry Stojové na postup ředitele nemocnice, kdy jí za její jednání bylo odebráno osobní ohodnocení, přestože byla rok v pracovní neschopnosti.

„Došlo k osobnímu projednání mé stížnosti za účasti nezávislých svědků a k vrácení příspěvku, který byl odebrán neoprávněně,“ sdělila Stojová.

Od října bude mít interna novou primářku, která vzešla ze srpnového výběrového řízení. Současná je ve funkci šest let, přitom poslední dva roky bez jmenování, pouze jako zastupující. Vedení nemocnice proto vyhlásilo konkurs.

„Ze sedmnácti přítomných bylo minimálně patnáct členů výběrové komise zaměstnanci nemocnice, a tudíž závislých, a to i finančně, na řediteli nemocnice. Naopak nebyl přítomen ani jediný internista jmenovaný odbornou společností či z řad ambulantních specialistů oboru. Ředitel nejmenoval žádného praktického lékaře z okresu, nebyl přítomen ani zástupce kraje, který bude zřizovatelem od ledna,“ upřesnila MUDr. Ilona Přibylová, současná primářka interny.

Podle vyjádření přednostky okresního úřadu JUDr. Heleny Brožovské mělo konkurzní řízení definitivně řešit stav, kdy v čele oddělní stála delší dobu pouze zastupující primářka, a proběhlo ve smyslu vyhlášky ministerstva zdravotnictví.

„Ze všech oddělení nemocnice pouze interní oddělení pravidelně žádá o naši spolupráci při pořádaných školeních. Systém kontinuálního vzdělávání lékařů ve spolupráci s OS ČLK běží na interně pravidelně a dlouhodobě již několik let,“

zhodnotila členka Představenstva ČLK za Liberecký kraj MUDr. Helena Stehlíková.

Rozporuplná stanoviska, různé názory na věc. A kde zůstává pacient?

„Ochotu a zájem o pacienta nejde nařídit shora, k té musí být motivace,“

konstatoval člen dozorčí rady nemocnice MUDr. Karel Tejnora.

(eva), Liberecký kraj, 29.8.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?