Co je starého v resortu, ukáží prověrky Součkové

6. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Nic není vyřešeno," uvedl včera v souvislosti se situací v Plané poslanec Votava (ČSSD), který se svým stranickým kolegou a senátorem Macákem v pátek navštívil ministryni Součkovou. Ta prý zatím nemá...


Zákonodárci vyzvali ministryni, aby pomohla řešit situaci kolem nemocnice v Plané. Ta prý zatím nemá k problematice stanovisko.

Praha/Tachovsko - Nad osudem zadlužené a zkrachovalé nemocnice v Plané na Tachovsku stále visí otazník. „Nic není vyřešeno,“ uvedl včera poslanec Parlamentu Václav Votava (ČSSD), který se svým stranickým kolegou a senátorem Ladislavem Macákem v pátek navštívil ministryni zdravotnictví Marii Součkovou.

Senátor Macák poslal Součkové minulý týden otevřený dopis. Vyzývá ji, aby pomohla při řešení situace, která nastala po uzavření jediné nemocnice Tachovska vloni v srpnu. K tomu přiložil přehled událostí zaznamenaných z vyprávění lékařů, pacientů a hasičů.

Podle nich mnohokrát na Tachovsku selhal systém zdravotní péče a byly vážně ohroženy lidské životy. Většinou jde o případy, kdy pacienti museli po odmítnutí v jedné nemocnici najezdit desítky a stovky kilometrů po západu Čech, než byli hospitalizováni.

Sanitky záchranné služby s nimi musí často jezdit po Plzeňském a Karlovarském kraji. Výjimkou prý nejsou případy, kdy pacient musí absolvovat cestu do Plzně, Chebu, Mariánských Lázní a do Stodu, než ho nějaké zdravotnické zařízení přijme.

„Očekávali jsme od schůzky s ministryní více. Přislíbila, že tyto události prověří, a potom přijme stanovisko. Ale nad otevřením nemocnice stále visí otazník. Součková chce jednat s krajskými hejtmany o oddlužení nemocnic. Ti ale musí předložit koncepci zajištění zdravotnické péče,“ řekl Votava. Dluhy, s kterými stát předal plánskou nemocnici Plzeňskému kraji, jsou hlavní překážkou při jejím opětovném uvedení do provozu.

„Myslím, že zájem o nemocnici v Plané musí mít především kraj. Chápu, že mu vadí převzaté dluhy. Zatím ale není iniciativa vůbec žádná,“ dodal poslanec Votava. Setkání s ministryní i předcházející jednání s krajskými a státními úředníky proto Votava a Macák včera označili jako boj s větrnými mlýny.

MIROSLAV SEDLÁČEK, Plzeňský deník, 5.8.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?